Home / Blog / Kun je oordelen loslaten?

Kun je oordelen loslaten?

Marjolein Berendsen / ZoMa Opleidingen

Soms onbewust, soms doordacht: oordelen doen we allemaal. Dat is niet zo gek als je bedenkt dat we bij alles wat we met onze zintuigen ervaren, er een idee, gedachte, naam of associatie aan koppelen.

Lekker

Eet je een beschuitje met aardbeien, dan proef je de smaak waar je blij van wordt of waar je misschien een herinnering van oproept. ‘Lekker’ is een oordeel vanuit je zintuigen, evenals ‘wat was dat een leuke vakantie’ vanuit je gedachten en herinneringen. Niet oordelen is daarom iets wat vrijwel onmogelijk lijkt.

Energie

De oordelen van andere mensen zijn vaak de lastige, zeker als het om jou gaat. Als hooggevoelig persoon weet je als geen ander hoe sterk sommige dingen bij je binnen kunnen komen. Het doet pijn als mensen jou veroordelen omdat ze bijvoorbeeld jaloers zijn of geïrriteerd. Het geeft je een rotgevoel als je de negatieve energie voelt die anderen naar jou uitstralen. Bedenk dan altijd: dat is hun energie, niet de mijne. En láát die energie dan ook bij hun.

Niets is onmogelijk!

Makkelijk gezegd natuurlijk, maar ook ik heb dit moeten leren. Met vallen en opstaan, maar mij is het gelukt en ik weet zeker dat iedereen daar toe in staat is. Daarom ben ik ook zo dankbaar voor al die mensen om me heen, die een cursus of opleiding bij ZoMa Opleidingen doen of hebben gevolgd en hun eigen pad volgen vanuit hun hart. Want uiteindelijk, wanneer je leeft vanuit je Zijn, vanuit je essentie, kun je omgaan met oordelen doordat je zelf oordeelvrij kunt zijn. Niets is onmogelijk; liefde en licht, dat is alles!

Liefs, Marjolein

Anderen lazen ook

 • 15.09.2023

  De 5 kenmerken van een Spiritueel Coach

  Lees de blog
 • 14.08.2023

  Paul Vossen: Ik gaf mezelf over aan de flow van het leven

  Lees de blog
 • 09.08.2023

  Interview met Eva Alberda: Ik merkte meer synchroniciteiten in mijn leven

  Lees de blog