Home / Breathwork

Breathwork

Breathwork is de hippe Engelse term voor ademwerk. Zoals je waarschijnlijk al vermoedde, wordt er bij breathwork met name met de adem gewerkt. De adem is namelijk één van onze belangrijkste voedingsbronnen. Zonder de adem is er geen leven mogelijk. Maar naast dat we door de adem het leven kunnen inademen, kan de adem voor nog veel meer dingen worden ingezet. Door bewust aan breathwork te doen, kunnen we onszelf energie geven, kalmeren, trauma’s helen en ook richting geven aan ons leven.

De opkomst van breathwork

Breathwork bestaat al heel lang. De yogi’s passen breathwork al sinds het ontstaan van yoga toe in hun yogaoefeningen, in vechtsporten is het altijd al een belangrijk element geweest, in de zwemsport, etc. Sinds een paar jaar is de populariteit echter toegenomen en is de term niet meer weg te denken. Of je nu een sporter bent, een ondernemer of een artiest; iedereen kan van breathwork profiteren. Hoe zit dat?

Breathwork

De kern van breathwork

Je ademhaling brengt energie binnen en weer buiten je lichaam. Een natuurlijke inademing reikt hierbij tot onder in de buik. Velen van ons ademen echter heel oppervlakkig. Wat betekent dat de inademing tot ergens in het borstgebied reikt en dan weer overgaat in een uitademing. Hierdoor raak je uit verbinding met je lichaam en het nu. In plaats daarvan wordt je een wandelend hoofd. Daarnaast krijgt je lichaam niet continu genoeg zuurstof = nieuwe energie; waardoor het sneller opgebrand raakt. Aan het einde van de dag ben je letterlijk leeg.

Misschien herken je het wel dat je je bijvoorbeeld na een hele dag werken achter de computer uitgeblust voelt. Wanneer we achter onze computer werken, maakt onze ademhaling namelijk vaak niet meer die volledige cyclus van de neusgaten tot onder in de buik en weer terug. Door breathwork te doen, ga je je hier bewust van worden. Je krijgt ademhalingsoefeningen aangereikt om bewuster te gaan ademen. Door deze oefeningen toe te passen, kom je gemakkelijk weer terug in het nu en zul je een groot verschil merken in jouw lichaam en energiehuishouding.

Energie bewaken met Reiki

Gratis e-book Energie bewaken met Reiki

Een andere mooie manier om je energiehuishouding te balanceren, is met Reiki. In dit e-book lees hier alles over.

E-book downloaden

Transformatie breathwork

Onverwerkte emoties vormen een tweede reden waarom we snel uitgeblust kunnen raken. Hoewel ze niet meer bewust in ons bewustzijn aanwezig zijn, vragen ze op de achtergrond wel degelijk energie van ons. Vaak vertalen deze emoties zich naar negatieve gedachtes in ons hoofd. Op deze manier probeert ons systeem onze aandacht te vestigen op het interne onbewuste ongemak.

Dat ons systeem zo werkt, realiseren we ons vaak niet. Puur omdat we het niet geleerd hebben. Daardoor zijn we ons vaak niet bewust van alle gedachten die we op een dag hebben en hoe die ons beïnvloeden. Zo worden we onbewust geregeerd door oude pijnen, blijven we het verleden in het heden herhalen en dus in hetzelfde cirkeltje ronddraaien zonder te weten dat en waarom het gebeurt. Transformatie breathwork zoomt hierop in. Door middel van een specifieke ademhalingscyclus en stimulerende muziek kom je in een transcendente staat terecht. In deze staat kan heling plaatsvinden voor die onverwerkte emoties, maar ook voor trauma’s, conditioneringen, patronen, overlevingsmechanismen, etc. Hierdoor kun jij jouw leven een nieuwe richting op sturen. Daarom wordt deze vorm van breathwork transformationeel genoemd: het brengt grote veranderingen in je systeem en je leven teweeg.

Begeleiding bij transformatie breathwork

Dit kan best spannend en eng aanvoelen. Bijvoorbeeld wanneer je bang bent wat anderen mensen van jou vinden. Of omdat je het uitdagend vindt om met jouw emoties in contact te staan. Fijne begeleiding, iemand bij wie je je vertrouwt en veilig voelt, is daarom zeer aan te raden. Weet ook dat jouw lichaam precies weet wat er nodig is en wat je op dat moment aankan, daar kun je op vertrouwen.

Breathwork bij depressie

Studies hebben aangetond dat breathwork ook heel goed toegepast kan worden wanneer je een depressie hebt. De ademhalingsoefeningen die breathwork toepast leiden namelijk tot een betere mentale gezondheid, positieve emoties en een vermindering van stress. Er zijn zelfs speciaal ontworpen breathwork oefeningen voor depressie. En dat is niet voor niets. Als je aan een depressie lijdt, is het heel belangrijk om precies en alleen dat te doen wat in je vermogen ligt.

Breathwork bij depressie

Er zijn ademhalingsoefeningen die te veel van je kunnen vragen waardoor je een ongewenst resultaat behaald. Het is daarom ook hier aan te raden om breathwork te doen onder professionele begeleiding.

Het doel van je adem in houden bij breathwork

Een oefening die je veel terug ziet komen bij breathwork, is het inhouden van je adem. Wanneer je je adem voor langere tijd inhoudt, kan het zijn dat je op een gegeven moment een benauwd gevoel krijgt wat je aanspoort om weer in te ademen. Waarom is dit? Dit heeft te maken met het koolmonoxide gehalte dat ‘vast komt te zitten’ in het lichaam. Ademhalen is namelijk nodig om het koolmonoxide gehalte in het lichaam zo laag mogelijk te houden.

Wanneer we opeens stoppen met inademen, kan het lichaam hierdoor verrast zijn en een soort paniekreactie krijgen: benauwdheid. Maar eigenlijk is het lichaam er prima toe in staat om de adem voor langere tijd in te houden. Dit is één van de beoogde doelen van breathwork: je lichaam in een oncomfortabele positie brengen zodat het wordt uitgenodigd om te doen waar het toe in staat is. Hoe vaker je breathwork doet, hoe gewoner het wordt om je adem in te houden en hoe langer het duurt voordat de benauwdheid optreedt. Niet alleen tijdens ademhalingsoefeningen, maar ook in situaties die je benauwen in je dagelijkse leven.

Daarom is breathwork zo populair

We hebben allemaal wel eens periodes waarin we ons minder energiek, angstig of té opgewonden voelen. Ook hebben we allemaal onverwerkte trauma’s, patronen, conditioneringen, etc. die om heling vragen. En een betere mentale gezondheid, positieve emoties en een vermindering van stress zijn ook altijd welkom. Breathwork kan in al deze verschillende situaties en verschillende omstandigheden worden ingezet.

Breathwork kun je ook op ieder moment van de dag doen en hoeft helemaal niet veel tijd in beslag te nemen. Er zijn namelijk verschillende soorten breathwork oefeningen. Je hebt al korte van 5 minuten die je in no-time van die extra energie shot voorzien. Wanneer je meer tijd tot je beschikking hebt en/of het landschap van je onderbewustzijn wilt verkennen, is het mooi om transformatie breathwork oefeningen te doen. Al deze factoren maken breathwork zo populair en voor iedereen aan te raden.