Home / Healing

Healing

Healing wordt vooral gebruikt in de spirituele wereld en dan in de betekenis van het helen van een verstoorde balans tussen lichaam en geest. Om die verstoorde balans te herstellen, dienen we naar alle holistische niveaus van een menselijk systeem te kijken: fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch en spiritueel. Healing vraag dus om een holistische aanpak.

Healing… wat is dat nu eigenlijk?

Het woord healing betekent letterlijk heling ofwel: genezing. Zo heelt een reguliere arts bepaalde lichamelijke aandoeningen door bijvoorbeeld een breuk te ‘helen’. Maar uiteindelijk is het het lichaam zelf, dat heelt. De arts heeft hierbij het lichaam van de helpende hand voorzien die het hiervoor nodig had. Dit is healing op het fysieke niveau, maar je kan ook healing brengen op mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel niveau. Hiervoor kun je naar een healer gaan, maar je kan ook healing aan jezelf geven. Healing kun je namelijk leren!

Healing

Healing aanpak

Healing begint eigenlijk altijd bij een stuk bewustwording: het erkennen van bepaalde dingen in en buiten jezelf. Vervolgens ga je onderzoeken waarom je dat zo ervaart of waarom het gebeurt. Als laatste ga je kijken wat ervoor nodig is om het los te laten, zodat er ruimte ontstaat voor iets nieuws. Hoe je op deze manier healing kan brengen op al die niveaus, leggen we aan je uit.

Fysieke healing

Een fysiek probleem dat je kan ervaren is schouderpijn, buikpijn, moeheid, etc. Wanneer je hier langere tijd last van hebt of het komt steeds terug, is het interessant om te gaan onderzoeken hoe dit ontstaat. Vaak wordt een fysiek probleem veroorzaakt door een disbalans in de andere holistische niveaus. Dus om healing te brengen op je fysieke niveau, dien je de andere niveaus erbij te betrekken. Healing betekent holistisch te werk gaan, weet je nog?

Emotionele healing

Onder die schouderpijn, buikpijn of moeheid kunnen onverwerkte of opgekropte gevoelens en emoties schuilgaan. Stel dat je steeds last krijgt van één van deze fysieke pijnen nadat je een gesprek hebt gehad met je manager of partner of goede vriend of vriendin. Jij hebt met je volle aandacht naar hem/haar geluisterd, maar je hebt dit niet terug ontvangen en je hebt dit ook niet bespreekbaar gemaakt. Door je ware gevoelens te onderdrukken schiet je in een kramp. Dit kan zich vervolgens vertalen naar buikpijn, schouderpijn en/of moeheid. Voor emotionele healing is het daarom interessant om te onderzoeken welke gevoelens je onderdrukt en waarom. Een healing op het vijfde chakra kan hierbij inzichten geven.

Mentale healing

Dat je je niet durft uit te spreken naar je manager of partner of goede vriend of vriendin, kan komen door de overtuigingen die je over jezelf hebt. Een voorbeeld hiervan is ‘ik ben het niet waard om van te houden’. Als dit je overtuiging is, geloof je vaak niet dat wat jij te zeggen hebt waardevol is. Probeer je tegelijkertijd de goedkeuring van de ander te winnen door aandachtig naar hem of haar te luisteren in de hoop dat de ander jou van dezelfde beleefdheid zal voorzien, maar gebeurt dat niet? Dan kan dat voelen als een bevestiging van jouw belemmerende overtuiging.

Mentale healing begint daarom bij het herschrijven van het verhaal dat je onbewust elke dag weer aan jezelf vertelt. Dit kun je doen door  je negatieve overtuigingen te transformeren naar positieve affirmaties die jou sterken.

Heal je gedachten

Ieder mens heeft in deze tijd wel belemmerende gedachten en dat maakt het uitdagend om het kaf van het koren te scheiden. Marjolein heeft daarom deze masterclass voor je gecreëerd om weer meer helderheid te ervaren op mentaal niveau.

Energetische healing

Alles bestaat uit energie en alles is met elkaar verbonden. Ook emoties en gedachten zijn vormen van energie en met elkaar verbonden. Energie wil bewegen, maar wanneer je je emoties onderdrukt, stagneert jouw energie. De enige manier waarop de energie dan nog wat kan bewegen is door gedachtes in je hoofd. Maar continu in je hoofd zitten en het onderdrukken van de natuurlijke energiestroom kost veel energie.

Hoe langer dit doorgaat, hoe meer je energiebron leegraakt. Dat maakt je moe en er kunnen psychische klachten ontstaan.  Energetische healing is daarom een zeer belangrijk onderdeel en begint bij het aanvullen van je eigen energiebron. Dit doe je onder andere door je bewust te worden van hoe je je energie gebruikt, waar je wel en geen energie van krijgt en hierop te anticiperen.

Spirituele healing

Al het bovengenoemde komt ergens uit voort, ofwel heeft een oorzaak, een kern. Dit kan een trauma of shock zijn of een andere onverwerkte gebeurtenis uit dit of een vorig leven (als je daarin gelooft). Deze oorzaak vindt je op het spirituele niveau. Spirituele healing begint daarom bij het afzakken naar de kern van die oorzaak. Dit helpt je om een eventueel trauma te erkennen, verwerken en om ermee om te leren gaan.

Healing therapie

Samen met de volgende therapeuten of coaches kun je alle holistische niveaus afgaan:

Healing therapie

Tijdens een sessie zoekt een healer of therapeut de energie in jou op en zo wordt de herkomst van de klacht(en) in beeld gebracht. Dat wordt vaak een reading (voorafgaand onderzoek) genoemd. De daadwerkelijke therapie die dan volgt, is de healing. Dit kan bijvoorbeeld een chakra healing zijn waarbij door bepaalde handelingen (healing methodieken en technieken) verstoorde energiestromen weer in balans worden gebracht door blokkades op te heffen in de chakra’s.

Zelf healing

Het fijne van een reading is dat je ook zelf met het healen van de klachten aan de slag kunt. We beschikken namelijk allemaal over een zelfhelend vermogen. Zodra je leert hoe je de energie kunt voelen, of weet waar je klacht op een bepaald niveau zit, kun je er makkelijk zelf mee aan de slag.

Probeer maar eens je handen op een plek te leggen waar je bijvoorbeeld pijn hebt. Je zult merken dat dit heel prettig aanvoelt. Je weet dat de healing haar werk doet als de betreffende plek bijvoorbeeld warm gaat aanvoelen, je handen warm of juist koud worden. Probeer, als je hiermee oefent, niet na te denken bij wat je doet. Je intuïtie zal aangeven waar je je handen mag plaatsen, en hoelang dat nodig is. Je handen bewegen dus eigenlijk als vanzelf, jij hoeft hier niets voor te doen. En ook de energie gaat naar de plek waar dat het meeste nodig is.

Healing en de cliënt

Een healing kan een persoon met een ‘onverklaarbaar’ probleem vaak net dat duwtje in de juiste richting geven. Een healer moet echter altijd alert blijven, want het mag niet zo zijn dat een cliënt afhankelijk wordt van zijn of haar therapeut. Daarom is het ook fijn om als cliënt zelfhelende technieken van de healer te leren, zodat je er zelfstandig mee aan de slag kunt.

Energie bewaken met Reiki

Gratis e-book Reiki

Reiki is zo’n mooie healing tool die je kan leren van een healer of therapeut. Met Reiki kun je jezelf holistisch healen waardoor je dicht bij jezelf blijft. In dit e-book lees hier alles over.

E-book downloaden

Meer leren over healing?

Bij ZoMa kun je de cursus Healing doen, waarbij de nadruk ligt op het stimuleren van jouw eigen zelfhelend vermogen. Vind je dit interessant? Kom dan eens langs bij één van onze open dagen, infobijeenkomsten of meld je aan voor een gratis proefles.