Home / De beste positieve affirmaties voor een positief leven

De beste positieve affirmaties voor een positief leven

Positief in het leven staan: het lijkt soms gemakkelijker dan het is, dat is zeker! Toch kan je voor jezelf een positieve levensstijl opbouwen, zolang je je aan bepaalde gewoontes houdt en de juiste mindset ontwikkelt. Er bestaan heel wat handige tools die je kunt gebruiken om positiviteit in je leven te brengen, waaronder positieve affirmaties. Wil je graag meer weten over positieve affirmaties, hoe ze je kunnen helpen en wat de beste affirmaties zijn voor een positief leven? Dan kan het onderstaande overzicht je zeker duidelijkheid geven!

Wat zijn positieve affirmaties?

Positieve affirmaties zijn korte uitspraken of zinnen die je helpen om positiever in het leven te staan. Positief en gelukkig zijn is voor veel mensen een vluchtig en zelfs onbereikbaar iets, en het blijkt vaak een heuse uitdaging te zijn.

Hoewel de jacht naar geluk voor velen een onmogelijke opdracht lijkt te zijn, kunnen kleine, eenvoudige gewoontes en tips zeker helpen om een positieve mindset te cultiveren. Positieve affirmaties zijn daar één van.

Met positieve affirmaties herinner je jezelf aan de positieve dingen in het leven én bevestig je tegelijkertijd je eigen kracht en de waarde van het leven. Mensen, kansen, of zelfs gewoon de tijd die je hier op aarde hebt, kunnen allemaal gedachten zijn die je helpen om positiever in het leven te staan.

De term positieve affirmaties is erg breed – en dergelijke affirmaties komen dan ook in verschillende vormen en soorten. Wat zijn nu enkele van de beste voorbeelden van positieve affirmaties, en hoe kunnen deze je helpen om het beste uit je leven te halen?

Enkele goede voorbeelden van positieve affirmaties

Positieve affirmaties zijn affirmaties die je kijk op het leven veranderen, door je te herinneren aan de positieve dingen in het leven. Het kan handig zijn om een overzichtje van enkele positieve affirmaties bij te houden, bijvoorbeeld op een motivation board aan de muur, of een schriftje, waar je altijd terug naar kunt grijpen als je het even moeilijk hebt.

Hieronder enkele goede voorbeelden van positieve affirmaties:

‘Ik ben sterk, krachtig en gelukkig.’
‘Ik ben dankbaar voor al het goede in mijn leven.’
‘Ik voel me gezond, fit en productief.’
‘Ik omring mezelf met mensen die het beste uit mezelf halen’
‘Ik ben bijzonder, uniek en graag gezien.’
‘…’

De lijst gaat eindeloos door, en dat is goed nieuws: het is op die manier immers een stuk gemakkelijker om jezelf op alle vlakken van je leven een positief perspectief te bieden en dat maakt het leven zelf zoveel waardevoller én de moeite waard.

Het bovenstaande lijstje met affirmaties voor een positieve mindset komt in de ogen van veel mensen misschien wat simplistisch over, en dat is een van de redenen waarom positief affirmaties vaak op weerstand stuiten bij een groot deel van de bevolking. Toch zijn de voordelen van positieve uitspraken en affirmaties écht – en daarover lees je meer in het onderstaande overzicht!

Wat zijn de voordelen van positieve affirmaties?

Positieve affirmaties zijn dus in ontelbare vormen mogelijk, en dat geeft je heel wat flexibiliteit bij het cultiveren van een positieve mindset. Maar wat zijn de voordelen van dergelijke affirmaties nu precies?

1. Je leert positiever denken

Een van de meest voor de hand liggende voordelen van positieve affirmaties is natuurlijk dat je op de lange termijn positiever leert denken. De manier waarop we denken en in het leven staan is van veel zaken afhankelijk, maar vooral van onze gewoontes als het gaat om gedachten.

Gedachtepatronen kunnen destructief of constructief zijn en hebben een grote invloed op het in balans houden van onze holistische niveaus. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hebben we zelf wel degelijk een grote invloed op die patronen. Eigenlijk is het gewoon een kwestie van oefening en herhaling: hoe vaker je positieve affirmaties en gedachten toepast in je leven en herhaalt, hoe meer ze deel worden van jouw mindset en dus ook van de manier waarop je in het leven staat.

2. Je maakt je minder zorgen

Als je positieve affirmaties in je dagelijkse leven toepast, dan maak je je minder zorgen. Een negatieve mindset of negatieve gedachten zijn een van de grootste oorzaken van stress en zorgen, vooral chronisch. Als je steeds opnieuw positieve gedachten herhaalt, dan zal je niet alleen over het algemeen minder stress ervaren maar ook sneller herstellen van de stress die je wél hebt.

Stress is een killer, dat is zeker. Naast natuurlijk een gezonde levensstijl is ook een goede mindset essentieel om de rust in je hoofd te bewaren en de uitdagingen die het leven op je afstuurt aan te kunnen. Dagelijks positieve affirmaties uitspreken of lezen helpt daar zeker bij!

3. Je hebt meer zelfvertrouwen

Ten slotte zullen positieve berichten of affirmaties je ook helpen bij de groei van je zelfvertrouwen. Dit is vooral het geval als je vaak gebruik maakt van affirmaties die je eigen persoonlijkheid en sterke karaktertrekken bevestigen:

‘Ik ben gelukkig, sterk en positief!’
‘Ik mag dankbaar zijn voor mijn lichaam en alles wat het voor me doet!’
‘Ik ben succesvol, heb mensen die me graag zien en zie die mensen zelf ook graag!’

Zo’n affirmaties geven je in enkele seconden tijd al meteen een hoop meer zelfvertrouwen, omdat ze de waarde van jou als persoon bevestigen. Het kan een hele uitdaging zijn om deze affirmaties effectief te geloven als je er nog maar pas mee bent begonnen. Op de lange termijn helpen ze echter bij het veranderen van je mindset, waardoor positief denken uiteindelijk een tweede natuur wordt!

Hoe gebruik je positieve affirmaties?

Positieve affirmaties zijn eenvoudig te gebruiken, heel gemakkelijk te vinden en eigenlijk ook gemakkelijk om te geloven als je er een beetje mee oefent. Hieronder vind je nog enkele handige tips om positieve affirmaties in je dagelijkse leven toe te passen:

  1. Schrijf affirmaties op in een dagboek, en lees deze elke ochtend of avond voor jezelf voor.
  2. Plak je koelkast, badkamerspiegel of slaapkamermuur vol met post-its of papiertjes waarop positieve affirmaties staan, zodat je ze altijd ziet.
  3. Maak er een gewoonte van om elke dag als routine je affirmaties luidop te zeggen. Zo geef je ze meer kracht en voel je letterlijk meteen het verschil.
  4. Spreek affirmaties uit voordat je iets gaat doen, bijvoorbeeld voor een werkoverleg, tijdens het schoonmaken van je huis of als je aan tarotkaart leggingen doet.
  5. Herhaal, herhaal, herhaal: hoe vaker je positieve affirmaties herhaalt, hoe groter hun effect op je levenskwaliteit en mindset!

Gebruik je bovenstaande tips om positieve affirmaties in je leven toe te passen? Dan worden je mindset en je kijk op het leven ongetwijfeld positiever. De kracht van positieve affirmaties en gedachten valt immers niet te onderschatten!