Home / Heldervoelend

Heldervoelend

Als je heldervoelend bent, is je intuïtie (je zogenaamde derde oog, dat in het midden op je voorhoofd net boven de ogen zit) bovengemiddeld ontwikkeld. Als je die intuïtie begrijpt en je leert er mee omgaan, dan kun je je heldervoelendheid omzetten naar een mooie gave in plaats van een kenmerk waar je last van hebt.

Intuïtie en heldervoelendheid

Iedereen kent de term helderziendheid. Deze term wordt vaak in verband gebracht met paragnosten, die dingen kunnen zien die andere mensen niet kunnen zien. Naast helderziend bestaat ook heldervoelend. Heldervoelend is een sterk ontwikkeld intuïtief vermogen om dingen aan te kunnen voelen. Als je heldervoelend bent, dan voel je subtiele energieën die niet direct waarneembaar zijn, maar die wel degelijk aanwezig zijn. Denk daarbij aan stemmingen, sferen, emoties (van anderen), negativiteit en intenties. Je voelt soms ook de aura van mensen.

Wil jij weten hoe je de subtiele energieën die je voelt, kunt interpreteren? En hoe je deze intuïtieve boodschappen kunt onderscheiden van je ego? Marjolein Berendsen en Scarlet Le Pair hadden er samen een gesprek over in deze masterclass.

De struggles van heldervoelend zijn

Zo kan heldervoelendheid zich manifesteren in pijn, zoals hoofdpijn, stress en angst. Deze emoties en dergelijke hoeven niet persé van jou te zijn. Dat is het hem nu precies als je heldervoelend bent: vaak voel je dingen van buiten jezelf. Je pikt signalen in je omgeving als heldervoelende dus veel sneller en makkelijker op dan andere mensen die niet heldervoelend zijn, of die deze gave niet verder ontwikkeld hebben. Wanneer je heldervoelend bent en deze gave niet ontwikkeld hebt of überhaupt niet weet dat je heldervoelend bent, kun je daar last van hebben.

Bijvoorbeeld wanneer je heel vrolijk aankomt op de werkborrel, maar plots bekruipt je een angstig gevoel het moment dat een collega naast je komt staan. Wat ook kan gebeuren is dat je al ver van te voren iets van iemand anders aanvoelt. Zoals wanneer je later op de dag met een vriendin hebt afgesproken. ‘s Morgens wordt je dan bijvoorbeeld wakker met lage rugpijn. Niks voor mij, denk je, dat heb ik nooit. Als je dan die vriendin ziet, vertelt ze dat ze al enkele dagen lage rugpijn heeft. Opeens kan jij die lage rugpijn duiden en is deze bij jou als sneeuw voor de zon verdwenen.

Waarom gebeurt dit?

Als je mensen of dieren voelt, dan maak je (soms onbewust) contact met de uitstraling, de energie van die persoon of het dier. Wanneer dit onbewust gebeurt, kan dit er op wijzen dat je niet goed gegrond bent. Wanneer je niet goed gegrond bent, pik je namelijk nog sneller emoties en dergelijke van anderen op. Zelfs als ze dus nog niet bij je in de buurt zijn. De persoon hoeft dan alleen maar aan je te denken of jij aan hem of haar en jij pikt wat van hem of haar op. Belangrijk dus om jezelf goed te gronden als je heldervoelend bent!

Ben ik heldervoelend?

Je kan er vanuit gaan dat je heldervoelend bent, ofwel een heldervoelende gave hebt als: 

 • Je kan aanvoelen dat iemand naar je kijkt.
 • Je kan de sfeer in een bepaalde ruimte voelen.
 • Je voelt aan wat iemands stemming is.
 • Je voelt dingen die niet van jou zijn.

Heldervoelen

 • Je in gesprek bent met iemand en hebt bepaalde gedachten. Op datzelfde moment spreekt de ander die gedachten hard op uit.
 • Je merkt dat mensen het één zeggen, maar jij voelt dat ze iets anders bedoelen.

Energieën voelen als je heldervoelend bent

Zoals gezegd is heldervoelendheid een gave. Niet iedereen vindt het prettig om die heldervoeldende gave te hebben, maar als je jezelf openstelt voor de mogelijkheden die die heldervoelendheid biedt, kunnen er allerlei wegen voor je opengaan. Het is daarbij van essentieel belang dat je leert om de energieën die je kunt heldervoelen, niet overneemt.

Wil je ook positief leven door je hoogsensitiviteit te gebruiken vanuit je diepste wezen? Volg dan de online training Hoogsensitief, je grootste kracht. In deze cursus leer je alles over hsp, de eigenschappen én de wijze waarop je hier optimaal gebruik van kunt maken voor een positief, gezond en gelukkig leven. Vanuit je eigen kracht!

Heldervoelen en contact maken

Door het overnemen van de energie van een ander, kan het dus gebeuren dat je die specifieke gevoelens ervaart als die van jezelf. Je kunt dan energetisch vermoeid raken. Om dit te voor- of overkomen kun je je heldervoelendheid bewust verder gaan ontwikkelen, zodat je je heldervoelende gave echt kunt gaan inzetten als een krachtig instrument. Er zijn verschillende opleidingen, curssusen en trainingsdagen en ook boeken die je hierin kunnen ondersteunen. Velen lichtwerkers zijn je al voorgegaan.

Voordelen van heldervoelend zijn

 • Je kan snel aanvoelen of iets jouw hoogste goed dient. Je inschattingsvermogen is dus groter.
 • Je kan aanvoelen of je met iemand klikt.
 • Je kan intappen op informatie die anders onzichtbaar zou zijn gebleven.
 • Je kan als coach of therapeut of gewoon als jezelf andere mensen helpen hun emoties te verlichten, zodat ze in de voor hen goede richting verder kunnen bewegen.
 • Je hebt een grotere mensenkennis.

Dit kan je in veel situaties een grote voorsprong geven. Bijvoorbeeld wanneer je opzoek bent naar een nieuwe baan en op sollicitatie gaat.

Met jouw heldervoelendheid kun je direct invoelen of de sfeer op de werkplek goed voelt voor jou en of jij en de manager bijvoorbeeld goed overweg zullen kunnen gaan.

Heldervoelendheid

Of wat je daarin kan doen om de werk relatie te optimaliseren. Vaak zie je ook dat mensen met een goed ontwikkelde heldervoelende gave bij bedrijven werkzaam zijn als mediators of bij human resource of op een andere manier zorgen dat iedereen op de juiste plek zit en er een fijne sfeer tot stand wordt gebracht op de werkvloer.

Heldervoelendheid ontwikkelen

Eigenlijk is ieder mens heldervoelend. In hoeverre dit zich ontwikkelt, hangt van heel veel factoren af. Je moet er ook voor open staan. Is dat het geval? Wees vooral overtuigd van je eigen kunnen als je ermee gaat oefenen. Als je vertrouwt op je intuïtie kun je er van uitgaan dat het goed is. Wat ook helpt is om het als een spelletje te zien. Wanneer je jezelf vertelt dat je gaat spelen, omzeil je namelijk het ego. Zo krijg je een direct lijntje met je intuïtie zonder tussenkomst van je ego.

Begin ook klein. Doe bijvoorbeeld een engelenkaart legging met een engelenorakel voor jezelf. Of ga met jezelf op pad en vraag je intuïtie bij een splitsing of je links, rechts of rechtdoor zult gaan. Of als je naar een verjaardag gaat en je komt de ruimte binnen tune dan in op een persoon en voel in hoe diegene zich voelt. Ga dan naast diegene staan, maak er een praatje mee en zie of datgene wat je hebt ingevoeld ook klopt. Als het niet klopt, zeg je gewoon ‘pech, kan gebeuren’. Ga dus niet bij de pakke neer zitten, houdt het luchtig en probeer het gewoon weer. Consistentie is wat er uiteindelijk voor zorgt dat je heldervoelendheid steeds scherper en fijngevoeliger wordt.

Tot slot over heldervoelend zijn

Heldervoelend

Of je nu aan het oefenen bent of gewoon aan het ontspannen bent, wees altijd waakzaam als je heldervoelend bent. Wat betekent: als je iets voelt, check dan eerst bij jezelf of het wel echt jouw gevoel is.

Onthoud dat heldervoelen niet automatisch betekent dat wat je voelt ook echt van jou is. Het zijn vaak juist de emoties, stemmingen en gevoelens van anderen die je waarneemt.

Wil je je intuïtieve vermogens, zoals heldervoelendheid, verder ontwikkelen? Volg dan de opleiding tot Holistisch Therapeut bij ZoMa Opleidingen! Meld je hieronder aan voor de infobijeenkomst!