Home / Je zonnvlechtchakra weer in balans brengen – hoe doe je dat?

Je zonnvlechtchakra weer in balans brengen – hoe doe je dat?

Volgens de Ayurveda zijn de chakra’s dé belangrijkste energieknooppunten in het menselijke lichaam, en is het dus essentieel dat deze open en geactiveerd blijven. De chakra’s hebben niet enkel een effect op hoe je je voelt, maar ook op hoe gezond je bent en de manier waarop je leeft.

Elke chakra heeft zijn eigen functie, maar allen zijn ze onmisbaar. Ook de zonnevlechtchakra is een essentieel onderdeel van dit ingenieuze systeem, en het is dan ook de moeite waard om er meer over te vertellen!

Wat is de Manipura Chakra of Zonnevlechtchakra?

De zonnevlechtchakra bevindt zich ter hoogte van de navel en ontwikkelt zich eigenlijk vooral vanaf de puberteit. Deze derde chakra is verbonden met het element vuur en de kleur geel en heeft een sterke band met ons innerlijke vuur, dat in de Ayurveda ‘agni’ wordt genoemd.

Volgens de Ayurvedische voedingsleer is agni, wat zoiets betekent als innerlijk vuur, verantwoordelijk voor tal van lichamelijke processen:

  • De spijsvertering
  • Metabolische processen
  • De productie van energie

Daarbij is dit innerlijke vuur ook de brandstof voor onze eigen, persoonlijk innerlijke kracht en wilskracht. Is je zonnevlechtchakra in balans? Dan voel je je doelbewust, zelfverzekerd en heb je de neiging om te ondernemen. Ook ben je assertief op een gezonde manier en kan je onafhankelijk functioneren in het dagelijkse leven.

Daarbij zal een zonnevlechtchakra die in balans is het ook gemakkelijker maken om jezelf te aanvaarden zoals je bent, en 100% achter je eigen keuzes en beslissingen te staan!

Wat betekenen blokkades in de zonnevlechtchakra?

De zonnevlechtchakra is een van de belangrijkste chakra’s van het Ayurvedische systeem, omdat het verantwoordelijk is voor de productie van energie die we nodig hebben om als mens te kunnen functioneren in de wereld en de maatschappij. Natuurlijk kunnen er altijd blokkades ontstaan in deze chakra, en daarover lees je hier meer:

1. Problemen met de vertering

Een van de belangrijkste symptomen van een zonnevlechtchakra die uit balans is, is een slechte vertering. Zoals reeds gezegd staat deze chakra in connectie met de verteringsorganen, die zorgen voor de omzetting van voeding in energie.

Heb je te weinig of teveel energie in je zonnevlechtchakra? Dan kan zich dat manifesteren in de vorm van maagzuur, diarree, verstopping of andere problemen met je maag en darmen. Ook kan het zijn dat je gezondheidsklachten krijgt in verband met je alvleesklier, lever of milt.

2. Onzekerheid en angst

De zonnevlechtchakra is verantwoordelijk voor ons zelfvertrouwen en de manier waarop we onszelf zien, dus een tekort aan energie in dit centrum kan ook zorgen voor onzekerheid.

Mensen die te weinig zonnevlechtenergie hebben voelen zich vaak verdwaald in het leven, weten niet zo goed wat ze willen of kunnen en zijn daarbij bang voor verandering. Deze angst wordt vaak doorgetrokken naar alle aspecten van het leven van een persoon, en dat maakt het moeilijk om te functioneren en doelen te bereiken.

3. Weinig zelfvertrouwen

Het effect van de zonnevlechtchakra op je zelfvertrouwen is erg groot. Mensen waarbij deze chakra uit balans is, hebben vaak last van ontmoedigende gedachten, en dan vooral tegenover zichzelf. Gedachten als ‘ik kan het niet’, of ‘ik ben het niet waard’, komen bij deze mensen vaak voor.

Door dit lage zelfvertrouwen zijn mensen met een tekort aan zonnevlechtchakra-energie ook gemakkelijk te beïnvloeden, omdat ze de oplossing voor een probleem of ‘de waarheid’ altijd buiten zichzelf zoeken. Daarbij zoeken ze over het algemeen bevestiging in de buitenwereld!

4. Agressief gedrag

Het komt vaak voor dat er geen tekort maar juist een teveel is aan zonnevlechtchakra-energie. Dat vertaalt zich in agressief gedrag, de neiging om de eigen mening of bezittingen op een overdreven manier te beschermen en wantrouwen in andere mensen.

Dit maakt duidelijk dat het niet enkel belangrijk is om een tekort aan chakra-energie te vermijden, maar om vooral balans te brengen. Zelfs een overschot aan deze energie kan immers problemen met zich meebrengen!

5. Jaloezie en ijdelheid

Ten slotte hebben mensen met een blokkade of disbalans in hun zonnevlechtchakra vaker last van jaloezie en een grote drang naar macht. Dit komt in de vorm van ijdelheid en de neiging om in hoog aanzien te komen te staan bij andere mensen.

Ook in dit geval gaat het om een teveel aan energie in deze chakra, en dat bewijst nogmaals dat het vooral belangrijk is om die energie in balans te brengen. Hoe je dat doet, lees je in het volgende stukje!

Hoe deblokkeer je je zonnevlechtchakra?

Je zonnevlechtchakra deblokkeren kan, zoals dat bij alle andere chakra’s het geval is, door bepaalde gewoontes in je leven te integreren. Hieronder enkele goede tips:

1. Eet meer gele voeding

De chakra kleur van de zonnevlechtchakra is geel, en dat betekent dat gele voeding kan helpen om balans te brengen. Enkele goede voorbeelden van dergelijke voedingsmiddelen zijn:

  • Bananen
  • Ananas
  • Maïs
  • Gele paprika
  • Etc.

Als er sprake is van een tekort aan energie in deze chakra, dan kan het een goed idee zijn om stimulerende en verwarmende kruiden aan je voeding toe te voegen. Denk maar aan pittige kruiden en specerijen, zoals bijvoorbeeld gember.

2. Beweeg elke dag

De zonnevlechtchakra is verantwoordelijk voor het metabolisme, en daarover kan je niet spreken zonder het ook over beweging te hebben. Als je elke dag voldoende beweegt, bijvoorbeeld in de vorm van een wandeling of intensieve training, dan stimuleer je deze chakra. Ook kan je bepaalde Yogahoudingen doen, zoals de Navasana of boothouding en de Bhujangasana of Cobra!

3. Vuurademhaling

Ook de ademhaling heeft een groot effect op je metabolisme en dus de zonnevlechtchakra. Experimenteer met de vuurademhaling, of Kapalbhati Pranayama, waarbij je op een snelle en krachtige manier je adem naar buiten duwt via je neus. Dit doe je door je buikspieren aan te spannen, waardoor je lichaam als tegenreactie automatisch uitademt bij het ontspannen van je spieren.

4. Breng tijd door in de zon

Ten slotte is het een goed idee om regelmatig tijd door te brengen in de zon, aangezien dit hemellichaam een grote bron is van agni, of levensvuur in de Ayurveda, en dus ook jouw innerlijke vuur kan aanwakkeren. Als er geen zon te zien is, zoals dat in landen als Nederland wel vaak het geval is, dan kan je deze chakra zelfs met een gewone visualisatie al in gang zetten!

Boost je wilskracht, energie en zelfvertrouwen met een zonnevlechtchakra in balans

Je zonnevlechtchakra in balans brengen is een kwestie van de juiste gewoontes in je leven toe te passen. Bovenstaande tips en informatie kunnen je zeker helpen om dat te doen op een natuurlijke, praktische manier. Het resultaat? Meer zelfvertrouwen, de kracht om je doelen te bereiken en een gezonde dosis zelfliefde!