Home / Het tweede chakra

Het tweede chakra

Van de vele chakra’s (energiepunten) die je lichaam rijk is, zijn er zeven de belangrijkste. Deze zeven chakra’s vormen een denkbeeldige verticale lijn, van je stuitje naar je kruin. Ze hebben allemaal hun eigen kleur en eigenschappen. Je kunt je voorstellen, als je je die denkbeeldige lijn voor de geest haalt, dat er een verstoring op kan treden als een chakra uit balans raakt.

Kenmerken van het tweede chakra

Net boven het eerste chakra, ter hoogte van het heiligbeen ligt het tweede chakra, ook wel sacraal chakra genoemd.

Aan de voorzijde van je lichaam is het tweede chakra zichtbaar bij je onderbuik, net onder de navel. Ken je de term ‘onderbuikgevoel’? Dan weet je ook meteen één van de belangrijkste kenmerken van het tweede chakra. Emoties, voelen, durven, uiten, creativiteit en seksualiteit zijn allemaal dingen die in het tweede chakra liggen.

Het tweede chakra

De kleur van het tweede chakra

Het tweede chakra draait dus om gevoelens, schepping en beweging. Het eerste chakra staat voor aarding en stabiliteit. Als deze dus niet goed ontwikkeld is, kan het tweede chakra zich ook niet goed ontplooien. Omdat het eerste chakra de basis legt voor het bestaan, kan het tweede chakra alleen zorgen voor groei als die basis stevig verankerd is.

De kleur die bij het tweede chakra hoort is oranje. De kleur van leven, creativiteit en deze kleur is blij en licht. Oranje is de kleur van geruststelling, verjonging en opening van je emoties.

Als je je intuïtie wilt ontwikkelen, dan is de online cursus Spiritueel ontwaken echt iets voor jou. In deze diepgaande cursus leer je alles over je intuïtieve vermogens, over de kracht van de natuur, de maan en dromen en kom je helemaal thuis bij jezelf. Je leert jezelf kennen, zoals je werkelijk bent. Een aanrader!

Het tweede chakra is verbinding

In het tweede chakra ligt ook de verbinding met jezelf en met anderen. De ontwikkeling van het tweede chakra zorgt ervoor dat je je bewust wordt van je emoties, en je leert deze te uiten. Ook wordt seksuele energie vanuit dit tweede chakra in ontwikkeling gebracht. Kinderen op jonge leeftijd gaan bijvoorbeeld de verschillen tussen jongens en meisjes ontdekken; de eerste verliefdheid ontstaat en ze gaan op ontdekkingstocht naar de gevoelens die er bij horen.

Het tweede chakra uit balans

Als je tweede chakra goed in balans is (dus ook: als je goed geaard bent en een stevige basis hebt), ben je in verbinding met je gevoelens, je creativiteit en je energiehuishouding. Hooggevoelige mensen hebben het vermogen om anderen feilloos aan te voelen. Emoties en gevoelens spelen een belangrijke rol in het tweede chakra. Je kunt je voorstellen dat daarmee problemen kunnen ontstaan als het tweede chakra uit balans raakt. Bij het uit balans raken kunnen er emotionele uitbarstingen komen, of juist de sterke neiging om gevoelens niet (meer) toe te laten. Omdat creativiteit en durven ook bij het tweede chakra horen, kun je bij disbalans jezelf geen plezier meer toestaan, je durft geen verbindingen aan te gaan met anderen en bent uit verbinding met je innerlijk kind. Ook kun je schuldgevoelens en onzekerheid ontwikkelen.

Oefeningen voor het tweede chakra

Ook op het fysiek niveau heeft het uit balans raken van het tweede chakra veel invloed. Pijn in de onderrug, darmklachten, gebrek aan seksuele gevoelens of juist overmatige behoefte aan seks zijn allemaal problemen die zich fysiek uiten.

Het tweede chakra

Balans in je tweede chakra is dus van groot belang. Zorg voor aarding (vanuit je eerste chakra) en stevigheid. Drink veel water en geef jezelf Reiki op de onderbuik of een chakra healing. Je kunt bij een meditatie voor heling van je tweede chakra ook gebruik maken van een visualisatie in de kleur oranje, de kleur die bij het chakra hoort. De zon bijvoorbeeld: bij een zonsondergang kleurt de lucht oranje en je kunt dan visualiseren dat die oranje stralen je lichaam binnenkomen en hun weg vinden naar je onderbuik, net zolang tot je de warmte echt gaat voelen.

Bij de opleiding tot Holistisch Therapeut bij ZoMa Opleidingen komen alle zeven chakra’s uitgebreid aan bod. Je leert chakra-meditaties, chakra behandelingen en uitgebreide theorie over chakra’s. Ook de Reiki cursussen bevatten veel informatie en oefeningen over en met chakra’s. Nieuwsgierig? Kom eens langs op één van onze kennismaking events!