Home / Klankschalen

Klankschalen

De klanken die door klankschalen worden geproduceerd hebben een helende werking voor lichaam, geest en ziel. De klanken zijn namelijk helder, verzachtend en werken ontspannend. Daar hebben lichaam, geest en ziel baat bij. Klankschalen worden daarom weer steeds vaker gebruikt, in zogeheten klankschaalconcerten. Omdat klankschalen steeds meer een hype worden, zijn ze ook weer steeds makkelijker te verkrijgen. Wel is het verstandig om op de kwaliteit te letten. Wat daarbij belangrijk is, hebben we voor je op een rijtje gezet.

Geschiedenis van de klankschalen

Klankschalen vinden hun oorsprong in de Tibetaanse boeddhistische traditie. Hun eerste klankschalen komen oorspronkelijk uit de Himalaya. Omdat er in dat gebied geen klei is om keramische schalen van te maken, werden er metaalertsen als goud, zilver en koper gewonnen om de schalen, maar ook ander ‘keukengerei’, te maken. Klankschalen werden, en worden nog steeds, in het Boeddhisme onder andere gebruikt als meditatief muziekinstrument.

Klankschalen geschiedenis

In Nepal werden klankschalen ook gebruikt als eetkom. Tegenwoordig hebben klankschalen zich inmiddels ook in de rest van de wereld bewezen als ondersteunende bron bij therapieën, meditaties en muziek.

Andere benamingen voor klankschalen

Klankschalen’ is de benaming die de meeste mensen kennen en in Nederland zeker het meest wordt gebruikt. Maar je kan klankschalen ook onder de volgende benamingen vinden:

 • Boeddhistische schalen
 • Geneeskommen
 • Geneesschalen
 • Harmonisatie schalen
 • Heelkommen
 • Rituele schalen
 • Zingende kommen
 • Relaxatie kommen

Soorten klankschalen

Het zal je dan ook vast niet verbazen dat er naast verschillende benamingen ook verschillende soorten klankschalen bestaan. Zo zijn er:

 • Metalen klankschalen uit Tibet/het Himalaya gebergte
 • Metalen schaaltjes uit Japan met een doorsnede van 5 à 6 centimeter
 • Keramische klankschalen, onder andere gebruikt door de Indianen
 • Silica schalen uit de Verenigde Staten

Soorten klankschalen

Gebruik van klankschalen

Elke klankschaal heeft haar eigen unieke eigenschappen en verschilt van de ander qua kleur, wanddikte, resonantie en afmeting. Er zijn daarom ook verschillende manieren om een klankschaal te gebruiken. Zo kun je een klankschaal in je hand houden, rustend op drie vingers terwijl je met de klopper de schaal beroert. Ook kan de klankschaal op het lichaam worden geplaatst en bijvoorbeeld van de eerste tot de derde chakra worden aangeslagen in achtjes draaiende rotaties. Door het aanslaan van de schaal met een slagstok, al dan niet bekleed met vilt, wordt het geluid opgewekt. Het resoneren veroorzaakt trillingen, zo ook in het lichaam van een deelnemende persoon aan een therapiesessie, meditatie of klankschaal concert. Hierdoor worden blokkades in het lichaam losgetrild; wat heel ontspannend en ontladend kan werken. Dan zijn er ook nog een aantal basistechnieken:

 • Cirkeltjes draaien met een wrijfstok over de klankschaal
 • De klankschaal met een klopper aanslaan
 • Met je vingers over de klankschaal wrijven
 • De klankschaal aankloppen terwijl er water in de schaal zit
 • Over de rand van de klankschaal strijken met een strijkstok

Klankschaal therapie

Heb je al langere tijd last stress? Ben je jezelf voorbij aan het lopen? Of komt je creativiteit er niet uit? Loop je vast in je intuïtieve ontwikkeling? Met klankschalen therapie kun je hier verandering in aanbrengen. Door meerdere individuele sessies aan te gaan, kun je op een dieper niveau datgene lostrillen wat jou blokkeert. Dit kan een patroon zijn, een overtuiging, een rol, etc. Samen met gesprekstherapie, dus door te praten over wat zowel jij als de klankschaal therapeut hebben ervaren, kun je, met deze energetische vorm van healing, hier achter komen. Daarnaast werkt klankschalen therapie ook helend voor allerlei kwaaltjes als steeds terugkerende hoofdpijn, verkoudheid, allergieën, etc. Het is daarom een mooie tool om ondersteunend te gebruiken bij eventuele andere medicatie of behandelplan dat jouw dokter heeft voorgeschreven.

Klankschalen therapie werkt energetisch. Het is daarom een fijne manier om ook energetische koorden op de melodieën van de klankschalen liefdevol te verbreken. Marjolein Berendsen, founder van ZoMa Opleidingen, begeleidt je hierin in deze meditatie.

Klankschalen concerten

Behalve individueel, worden klankschalen ook veel in groepsverband toegepast. Dit noemen we ook wel klankschaal concerten. Tijdens een klankschaal concert worden er vaak verschillende soorten klankschalen gebruikt. Om een puur gevoel van ontspanning te kunnen ervaren, lig je vaak bij zo’n concert. De concerten zijn een echte hype aan het worden. Ze worden daarom steeds vaker georganiseerd!

Maar waarom is dat?

Tijdens een klankschalen concert gebeurt er iets heel moois. Degene die de klankschalen bespeelt, doet dit met een bewuste intentie en liefdevolle aandacht. Deze resonantie wordt vervolgens in de ruimte verspreidt en creëert een resonantie binnenin de mensen die de melodieën ontvangen. Deze resonantie verspreidt zich vervolgens ook weer en creëert weer een nieuwe resonantie binnen iemand anders. Zo gaat dat het hele concert door. Op deze manier steken we, door middel van klankschalen, dus eigenlijk het licht in elkaar aan. Hoe bewuster we dit doen en hoe meer liefdevolle aandacht we hebben voor de details tijdens zo’n klankschalen concert, hoe hoger deze resonantie wordt. In andere woorden: hoe sterker de energie wordt. En dat voel je als je bij zo’n klankschalen concert ligt. Dat is een fantastisch gevoel!

Zelf klankschalen kopen

Als je dan zo’n klankschalen concert hebt bijgewoond, is het helemaal niet gek als het begint te kriebelen om zelf een paar van die mooie zingende schalen aan te schaffen! Natuurlijk is er veel verschil in kwaliteit. Het is daarom aan te raden om de klankschaal eerst uit te proberen alvorens je hem of haar koopt.

Hoe onderscheid je een goede klankschaal van een minder goede?

Een kwalitatief goede klankschaal heeft een pulserende klank: een klank die golft in een ritme. Je kunt dit een beetje sturen door verschillende kloppers of slagstokjes te gebruiken. Vind je het lastig om dit te horen? Vraag dan of er iemand met je mee wilt gaan die hier al wat meer kaas van gegeten heeft. Het is wel ten alle tijden belangrijk om zelf mee te gaan en een klankschaal persoonlijk uit te kiezen. Zo weet je namelijk zeker dat je er een koopt die bij jou past.

Attributen voor de klankschaal

Zoals je eerder al hebt gelezen, kun je de klankschalen op verschillende manieren bespelen. Door middel van je vingers of de zogeheten slagstokken. Probeer daarom ook altijd de stokken uit op de klankschaal van jouw keuze en ondervindt welke een geluid produceert dat met jou resoneert. Of misschien wel allemaal?

Waar koop je een goede klankschaal?

Een goede klankschaal koop je het beste in een gespecialiseerde winkel, zoals een spirituele winkel waar ook bijvoorbeeld edelstenen en windorgels (Koshi’s) te koop zijn. In een goede spirituele winkel is het altijd oké om de schalen en stokken uit te proberen. Hier bij ZoMa bieden we er ook één aan in onze webshop die door ons persoonlijk is getest en we je echt aan kunnen raden! Je ziet de klankschaal hiernaast op de afbeelding.

Klankschaal webshop

Proefles klankschalen

Bij ZoMa Opleidingen kun je een gratis proefles klankschalen in combinatie met Reiki volgen. Kijk hier voor meer informatie!