Klankschalen vinden hun oorsprong in de Tibetaanse boeddhistische traditie. De Himalaya is de oorspronkelijk plek op de wereld waar de eerste klankschalen zich hebben ontwikkeld. Omdat er in dat gebied geen klei is om keramische schalen van te maken, werden er metaalertsen gewonnen om de schalen en andere ‘keukengerei’ van te maken. In Nepal werden klankschalen ook gebruikt als eetkom.

Klankschalen

worden van verschillende legeringen gemaakt: goud, zilver en koper bijvoorbeeld. Elke klankschaal heeft zijn eigen unieke eigenschappen en verschilt van de ander qua kleur, wanddikte, resonantie en afmeting. Ze werden, en worden nog steeds, in het boeddhisme onder andere gebruikt als meditatief muziekinstrument. Ook in de rest van de wereld hebben klankschalen zich inmiddels bewezen als ondersteunde bron bij therapieën, meditaties en muziek.

Klankschalen

Gebruik van klankschalen

Door het aanslaan van de schaal met een slagstok, al dan niet bekleed met vilt, wordt het geluid opgewekt. Het resoneren veroorzaakt trillingen, zo ook in het lichaam van een deelnemende persoon aan een therapiesessie, meditatie of klankschaalconcert. Door de resonantie worden er trillingen in het lichaam opgewekt, wat heel ontspannend en ontladend kan werken.

Als je je intuïtie wilt ontwikkelen, dan is de online cursus Spiritueel ontwaken echt iets voor jou. In deze diepgaande cursus leer je alles over je intuïtieve vermogens, over de kracht van de natuur, de maan en dromen en kom je helemaal thuis bij jezelf. Je leert jezelf kennen, zoals je werkelijk bent. Een aanrader!

Een klankschaal kun je in je hand houden, rustend op drie vingers terwijl je met de klopper de schaal beroert. Ook kan de klankschaal op het lichaam worden geplaatst en bijvoorbeeld achtjes draaiend van de eerste tot de derde chakra worden aangeslagen. Zo worden blokkades in het lichaam losgetrild. Behalve individueel, worden klankschalen ook veel in groepsverband toegepast. Klankschaalconcerten zijn een echte hype aan het worden; ze worden steeds vaker georganiseerd! Bij een klankschaalconcert liggen de luisteraars vaak, om een puur gevoel van ontspanning te kunnen ervaren.

Soorten klankschalen

Onder de klankschalen zijn veel verschillende soorten. Zo zijn er:

  • metalen klankschalen uit Tibet/het Himalayagebergte
  • metalen schaaltjes uit Japan met een doorsnede van 5 à 6 centimeter
  • keramische klankschalen, onder andere gebruikt door de Indianen
  • silica schalen uit de Verenigde Staten

 

En natuurlijk is er veel verschil in kwaliteit. Het is aan te raden om een klankschaal persoonlijk uit te kiezen, zodat je zeker weet dat je er een koopt die bij je past. Uitproberen is altijd een goed advies. Een kwalitatief goed klankschaal heeft een pulserende klank: een klank die golft in een ritme. Je kunt dit een beetje sturen door verschillende kloppers of slagstokjes te gebruiken. Een goede klankschaal koop je het beste in een gespecialiseerde winkel, zoals een spirituele winkel waar ook bijvoorbeeld edelstenen en windorgels (Koshi’s) te koop zijn. In een goede spirituele winkel is het altijd oke om de schalen uit te proberen.

Andere benamingen voor klankschalen

Klankschalen

Er zijn verschillende benamingen voor klankschalen, waaronder: boeddhistische schalen, geneeskommen, geneesschalen, harmonisatieschalen, heelkommen, rituele schalen, zingende kommen en relaxatiekommen. Klankschalen is echt de benaming die de meeste mensen kennen en in Nederland zeker het meest wordt gebruikt.

Proefles klankschalen

Bij ZoMa Opleidingen kun je een gratis proefles klankschalen in combinatie met Reiki volgen. Kijk hier voor meer informatie!

Klankschalen worden bij de opleiding tot Holistisch Therapeut ingezet als methodiek voor verschillende doeleinden. Bij ZoMa Opleidingen leer je de klankschalen op diverse manieren toepassen.