Home / Blog / Je hogere zelf

Je hogere zelf

Je hogere zelf, is dat nu je intuïtie? Of gaat dat over luisteren naar je hart? Het antwoord is in zekere mate ja op beide vragen, maar er is een kleine verfijning te maken.

Wat is je hogere zelf?

Je hogere zelfJe hogere zelf is dat deel van je ziel dat achter is gebleven daar waar je in oorsprong vandaan bent   gekomen. Hier zijn verschillende theorieën over. Sommigen zeggen dat we allemaal van één en dezelfde bron komen. Anderen zeggen dat iedere ziel uit een ander melkweg of zonnestelsel komt, zoals Sirius of de Pleiaden. Welke theorie ook op de waarheid mag berusten, over één ding zijn we het eens in de spirituele wereld: wanneer je incarneert als ziel op aarde, incarneer je niet met je volledige ziel. Dat gaat niet. De lagere vibraties die hier op aarde zijn en in het lichaam die de ziel als nieuw thuis krijgt, maken dat onmogelijk.

Je hogere zelf is via je intuïtie verbonden met je hart

Er blijft dus een deel van de ziel ergens anders in het universum achter. Dit is je hogere zelf. Hier blijf je mee verbonden en kan je mee communiceren. Die verbinding wordt gecreëerd door je intuïtie. Je intuïtie is namelijk een soort van kanaal. Zoals elektriciteitsdraden het kanaal vormen om elektriciteit te vervoeren van de energie centrale naar jouw huis, zo brengt je intuïtie boodschappen van je hogere zelf naar jou. Dit is waar je hart haar rol inneemt. Jouw intuïtieve boodschappen worden namelijk gefilterd door je hart en worden dan omgezet naar voor jou begrijpelijke taal:

 • Als je helderhorend bent, kan dat in de vorm van een zachte fluistering in je oren zijn.
 • Ben je heldervoelend, dan heb je een gevoel.
 • Helderwetenden voelen het vaak in hun buik, op de plek waar hun sacrale chakra zich bevindt.
 • Ben je helder op alle of bijna alle intuïtieve vermogens, dan kan het per boodschap verschillen.

Je hogere zelf, je intuïtie en je hart zijn dus niet helemaal dezelfde dingen, maar staan wel met elkaar in verbinding. Daarom kun je de termen ook prima door elkaar heen gebruiken. Want als je naar je hogere zelf luistert, luister je tegelijkertijd naar je hart. En als je naar je intuïtie luistert, luister je naar je hogere zelf, want de intuïtieve boodschappen komen van je hogere zelf.

Je hogere zelf is een symbolische term

Je hogere zelf klink misschien een beetje alsof er een hiërarchisch stelsel bestaat. Toevallig maken we ook onderscheid met een lager zelf, ook wel bekend als het ego, maar het heeft niet zoveel met hiërarchie te maken. Het werkt meer symbolisch. Voor de meeste mensen, als ze over hun hoger zelf praten, voelt het namelijk alsof de intuïtieve boodschappen van bovenaf binnenkomen.

Zonnestelsels

Zo zijn er mensen die zich voorstellen dat de aardbol zich in het onderste zonnestelsel bevindt. De andere zonnestelsels bevinden zich daarboven en dus hoger, inclusief het zonnestelsel waar jij oorspronkelijk vandaan komt. Net zoals de eerste trap tree zich onderaan de trap bevindt en de laatste trap tree bovenaan. Daar is niks hiërarchisch aan, dat is gewoon zo. Maar in die zin komen de intuïtieve boodschappen dus wel van een zogenaamde ‘hogere’ bron.

Je hogere zelf volgens de chakra leer

Je hogere zelf en de chakra'sAnderen nemen het chakra systeem hiervoor als ankerpunt. In het chakra systeem wordt onderscheid gemaakt tussen de lagere, meer aardse chakra’s, en de hogere, meer spirituele chakra’s. Hierbij wordt van onderaf geteld. Zo bevindt het eerste chakra zich in het perineum onderaan de ruggengraat en het zevende chakra bevindt zich op de kroon van het hoofd. Daartussen bevinden zich de andere vijf chakra’s. Chakra’s één tot en met drie zijn de lagere chakra’s en chakra’s vier tot en met zeven zijn de hogere chakra’s.

Het lagere zelf wordt in de chakra leer in verband gebracht met het derde chakra dat geel is van kleur. Terwijl het hogere zelf in verband wordt gebracht met het zesde chakra dat marine blauw is van kleur. Als je het op deze manier aanvliegt, bevindt het zesde chakra zich dus boven het derde chakra. En kun je ook hier spreken van een symbolisch hoger zelf en lager zelf, waarbij het lager zelf op de derde trap tree staat en het hoger zelf op de zevende in je chakra systeem.

Weer anderen hebben het gevoel dat intuïtieve boodschappen via het kroon chakra naar binnenkomen, omdat zich daar de opening van het kanaal, je intuïtie, bevindt. De boodschappen komen dan van bovenaf jouw systeem binnen om vervolgens hun afdaling te maken naar je hart en de rest van je lichaam.

Je hogere zelf en lagere zelf hebben elkaar nodig

Het hogere zelf heeft dus niet zozeer te maken met dat het ‘beter’ is of van een hogere stand. Het is zelfs zo, dat al wil je een gelukkig leven leiden, dat je een balans dient te vinden tussen je lagere zelf en je hogere zelf. Deze twee vormen van het zelf moeten dus gaan samenwerken. Zo geeft een gezond functionerend lager zelf je bijvoorbeeld de will power en de aardse kracht om de intuïtieve boodschappen van je hogere zelf tot manifestatie te brengen. Anderzijds maakt een gezond functionerend hoger zelf het voor je lagere zelf mogelijk om voorbij het fysieke te kijken waardoor bijvoorbeeld kwetsuren vermeden kunnen worden. Het hogere zelf en het lagere zelf hebben elkaar dus nodig.

Waarom er ruis op de verbinding ontstaat met je hogere zelf

Maar wat er vandaag de dag vaak aan de hand is, is dat het lagere zelf té veel de overhand heeft gekregen en dat het hogere zelf in geen velden of wegen te bekennen is. Dit heeft te maken met trauma’s, shocks, pijnen, onverwerkte gevoelens, etc. uit het verleden. Maar waarom en hoe ontstaan deze eigenlijk? Wat je vaak ziet, is dat kinderen worden geboren bij ouders, of in een milieu, dat nog niet klaar is voor de intuïtieve kwaliteiten van het kind.

Desondanks zijn kleine kinderen nog volledig verbonden met hun hogere zelf en die intuïtie en weten dus ook niet anders dan dat ze van daaruit handelen. Maar omdat het niet overeenstemt met de tijdsgeest, krijgen ze iedere keer de deksel op hun neus. Dat is niet leuk. Dus op een gegeven moment gaan kinderen zich dan achter de oren krabben. Waarom wordt mijn gedrag niet geaccepteerd? Welk gedrag wordt wel leuk gevonden en ontvang ik lof en liefde voor? Het moment dat je als kind deze aanpassing gaat maken, raak je langzaam maar zeker uit verbinding met je hogere zelf. Je komt meer en meer in verbinding met je lagere zelf. In zo’n mate dat je je hogere zelf vergeet en dus in geen velden of wegen meer te bekennen is. Althans voor je gevoel. Je hogere zelf is er namelijk nog steeds, ze wordt alleen afgedekt door aangeleerd gedrag: zoals lampenkapjes om een lichtje het licht dimmen.

Hoe je de verbinding met je hogere zelf zuivert

Kortom: de samenwerking is uit balans geraakt. Wat er toe kan leiden dat je het lagere zelf als iets negatiefs bent gaan zien. Waar je het liefst zo snel mogelijk vanaf wilt. Maar zo werkt het niet. Het lagere zelf is niet iets waar je ‘vanaf kan komen’. Je kan het wegstoppen en doen alsof je het niet ziet. Maar hoe meer je het negeert, hoe sterker het zich aandient. De oplossing? Vind je lagere zelf maar aardig. Als je diep genoeg kijkt, en alle ellendige eigenschappen hebt opgeruimd, zul je ontdekken dat je lagere zelf ook diens goede kanten heeft. En dat die eigenschappen je hogere zelf fantastisch van pas komen!

Wil jij leren hoe je je hogere zelf en je lagere zelf met elkaar in evenwicht kan brengen? In mijn boeken ‘Holistisch leven, moeiteloos gelukkig zijn’ ga ik hier dieper op in. Bekijk ook eens de online training ‘Holistisch leven in de praktijk’ die tevens een aanvulling is op de boeken.

ZoMasté,
Marjolein Berends

Anderen lazen ook

 • 04.06.2024

  Marjolein over haar reis naar Bosnië

  Lees de blog
 • 24.01.2024

  De helende kracht van het aankijken van schaduwstukken

  Lees de blog
 • 10.01.2024

  Kwetsbaarheid en veiligheid

  Lees de blog