Home / Bergkristal

Bergkristal

Vroeger dachten de Grieken en Romeinen dat bergkristal eeuwig bevroren water was. Maar voor die tijd was het bergkristal al in gebruik door de Sjamanen in het Midden-Steen tijdperk (8000 – 4000 v.Chr). Toen werd de bergkristal al ingezet in sieraden en gebruikt voor verschillende soorten helingen van lichaam, geest en ziel. Nu nog steeds gebruiken vele lichtwerkers dit kristal daarom als hulp bij een healing. De helende energie is ook voordelig voor het oplossen van allerlei kwaaltjes. Bergkristal is dus een interessant kristal dat echt de moeite waard is om te ontdekken!

Bergkristal

Bergkristal is een edelsteen. Helder van kleur waardoor je er dwars doorheen kunt kijken. Bergkristal herbergt dus geen geheimen, noch doet het moeite om iets te verbergen. What you see is what you get: helderheid. Dit effect brengt de bergkristal dan ook teweeg wanneer je ermee gaat werken, haar in je huis legt of bij je draagt.

Bergkristal

Met haar zuivere en sterke trilling blijft niks verborgen voor de bergkristal, ze brengt alles aan het licht. Dit doet de bergkristal met een reden: hoe helderder jij bent, hoe hoger je frequentie ook wordt. Hoe hoger je frequentie, hoe meer alles je voor de wind gaat. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat deze edelsteen het ideale hulpmiddel is voor verschillende doeleinden:

1. Bergkristal helpt je spiritueel te ontwikkelen

Als je graag jezelf spiritueel wilt ontwikkelen dan is het een goed idee om één, maar liefst meerdere bergkristallen in huis te halen. Want naast dat dit kristal je energie verhoogt en je naar een hogere frequentie tilt, maakt ze ook je intuïtie scherper. Hierdoor kom je gemakkelijker in contact te staan met je hogere zelf en daarnaast ook met de engelen en je gidsen. Door gebruik te maken van deze bronnen van wijsheid zal je spirituele ontwikkeling opgetild worden naar een nieuw niveau.

2. Energetisch reinigen met bergkristal

Je kan bergkristal ook gebruiken om je aura en chakra’s mee te reinigen. Dit kristal heft namelijk met gemak blokkades op en neutraliseert negatieve energieën. Dit zorgt ervoor dat je aura sterker wordt en je chakra’s in balans blijven, dat is dan ook terug te zien in je aura kleuren. Hoe meer jouw chakra’s in balans zijn en hoe sterker jouw aura is, hoe helderder jouw intuïtieve ingevingen ook zullen worden.

3. Bergkristal schenkt je helder inzicht en concentratie

Wanneer je met een probleem zit, kan bergkristal je helpen om dit probleem op te lossen. Bergkristal zorgt er namelijk voor dat je de situatie vanuit een helderder perspectief kan bekijken. Dit maakt het makkelijker om een oplossing te kunnen vinden. Ook wanneer je concentratie nodig hebt, kan deze edelsteen je helpen.

Bergkristal kan op verschillende manieren worden ingezet. Zo kun je een gouden driehoek of een kristal grid maken van de bergkristal. Ook vind je bergkristal terug in een gezichtsroller en waterflessen om je water te verrijken met haar energie. Zodat je ook van binnen hier helemaal mee gevuld wordt. In deze masterclass vertelt Marjolein Berendsen van ZoMa Opleidingen je er meer over.

4. Bergkristal helpt met huid-, haar-, nagel, tand- en botklachten

Deze edelsteen heeft ook een positieve werking op je lichamelijke gezondheid. Het kristal werkt voornamelijk goed voor:

  • Huidklachten en klachten van je botten, tanden, haar en nagels
  • Misselijkheid en evenwichtsstoornissen
  • Het verlagen van koorts
  • De opbouw van een sterker immuunsysteem. Ze wordt dan ook vaak gebruikt bij verkoudheid en griep

5. Boost je mood met bergkristal

Voel je je neerslachtig? Leg de kristal dichtbij je en ze zal je verlichting bieden en je humeur positief beïnvloeden. Ook tijdens een moeilijke periode, bijvoorbeeld het overlijden van een dierbare, biedt dit kristal troost. Draag haar daarom bij je in je zak of als een sieraad. Raak haar regelmatig aan en verzoek haar om haar opbeurende krachten hun werk te laten doen.

De herkomst van de helende werking van kristallen

Maar hoe doen die bergkristallen dit dan allemaal? Wat zit er in die kristallen dat maakt dat ze deze invloed op ons kunnen hebben? Dit heeft te maken met hoe bergkristallen (en enig ander kristal) zijn samengesteld. Namelijk uit een selectie van de ruim vierduizend mineralen die in de aarde terug te vinden zijn. Denk hierbij aan metalen als alimunium, nikkel, zilver, titanium. Niet-metalen als fosfor, zuurstof en zwavel. En half-metalen als selenium, selicium en germanium. Kristallen nemen de hoogst vibrerende kwaliteiten in zich op van deze mineralen en geven dit door aan onze mineralen.

Bergkristal

Hoe gebruik je bergkristal?

Er zijn verschillende manieren waarop je bergkristallen kunt gebruiken:

1. In sieraden

Vergelijk je jezelf weleens met een ekster, dan is een sieraad waar de bergkristal in verwerkt is echt wat voor jou! Naast haar schitterende kwaliteit, deelt het bergkristal ook in sieraden haar zuiverende kwaliteiten. Zo helpt ze je bij het openen van je hart, als je haar aan een ketting hangt. Ben je hooggevoelig? Draag haar dan in enig ander sieraad of draag haar bij je in je jas- of broekzak etc. en ze tempert de intensiteit waarmee prikkels binnen kunnen komen.

2. Op of rondom het lichaam

Bergkristallen worden vaak door lichtwerkers gebruikt bij het helen van de ziel en het lichaam in edelstenen therapie. Ze leggen de kristallen dan rechtstreeks op het lichaam of rondom het lichaam in een kristal grid. De kristal grid zorgt voor een harmonische werking en dat de energie wordt samengebracht, zodat er een verhoging van de energie kan worden gegenereerd. Dit ondersteunt de lichtwerker en de cliënt in het helingsproces.

3. Voor een altaar

Een altaar is een speciale plek in je huis waar je spulletjes en dingetjes met een speciale energie of herinnering op plaatst. Dit kan op de grond zijn, op een tafeltje, een kleedje, in je boekenkast, etc. Het idee bij een altaar is dat je even helemaal tot rust komt, hier neem je een momentje voor jezelf. Door een bergkristal op je altaar te leggen, zorg je ervoor dat dit speciale plekje zuiver van energie blijft. Ook kun je de bergkristal zelf een intentie meegeven, bijvoorbeeld of ze ervoor wilt zorgen dat je huis en je geliefden steeds beschermd blijven.

4. Tijdens een meditatie

Tijdens een meditatie kun je de bergkristal in je hand houden of op verschillende plekken tegen je lichaam aanhouden. Daar waar jij voelt dat het nodig is. De bergkristal kan je op deze manier helpen om heldere boodschappen te ontvangen via je zevende chakra tijdens je meditatie. Ook kan ze helpen om eventuele spanningen in het lichaam op te lossen. Zo kan het zijn dat je tijdens je meditatie opmerkt dat het gebied rondom je hart gespannen aanvoelt. Plaats de bergkristal dan hier en geeft het de intentie mee om dit gebied te verzachten. Zodra je hart ontspant, zul je de boodschappen van je hart kunnen ontvangen en ook dieper in je meditatie kunnen komen.

Deze meditatie is daar heel geschikt voor. Samen met Marjolein Berendsen van ZoMa Opleidingen ga je al je spanningen af te voeren, goed gronden en vervolgens neem je helende kristalheldere energie op uit de aarde. Als je een bergkristal in je bezit hebt, houdt deze dan in je handen tijdens de meditatie.

5. Als decoratie in huis

Naast dat bergkristal een fantastische edelsteen is om healing mee te geven tijdens een chakra healing, kristal therapie, etc. staat ze ook gewoon heel mooi in je huis. Leg de bergkristal bij het raam neer en laat haar beroert worden door het zonlicht. De kamer zal dan gevuld worden met de schitterende kleuren van de regenboog. Daarnaast doet een kristal altijd haar werk; of je er nu actief mee aan de slag gaat of niet. Dus ook al ligt ze enkel lekker te zonnebaden in het zonlicht, tegelijkertijd gebruikt ze haar kwaliteiten om de energie in jouw huis zuiver te houden.

Wel heeft ze zo nu en dan een reiniging nodig om haar werk goed te kunnen blijven doen. De bergkristal absorbeert namelijk de energie die ze reinigt en neutraliseert. Leg haar daarom minstens één keer per maand, liefst een paar dagen voor de volle maan, in een glazen kom met water. Tijdens de volle maan leg je haar dan in de tuin, op het raamkozijn of je begraaft haar in de aarde zodat ze weer kan opladen.

Leren werken met kristallen?

De bergkristal is dus een zeer veelzijdig kristal en dat maakt haar erg interessant. In de opleiding tot Holistisch Therapeutwordt er daarom veel gewerkt met het bergkristal. Tevens leer je over de helende werking van andere kristallen. Tijdens de praktische oefeningen leer je hoe je ze kunt toepassen tijdens een sessie, zoals een Reiki behandeling. Interesse? Kom naar één van onze info bijeenkomsten of volg een gratis proefles en laat je inspireren!