Home / Energetische therapie

Energetische therapie

Energetische therapie bestaat al zolang het universum er is; altijd dus. Het is een vorm van de alternatieve geneeswijzen waarbij gebruikt wordt gemaakt van universele- en lichaamsenergie. Het opsporen van blokkades, het wegnemen van die blokkades en het stimuleren van het zelfhelend vermogen is hoe energetische therapie werkt.

Levensenergie als basis voor energetische therapie

Met het blote oog kunnen we het vaak niet zien, maar alles in en om ons heen bestaat uit universele levensenergie. Deze vorm van energie is er altijd, want het stroomt door alles wat er is; dus ook door je lichaam. Het doet ook altijd zijn werk. Hier hoef je niet bewust in te geloven, want het is een feit: universele energie is er, en het gaat naar waar het nodig is. Het is de motor achter ons bestaan. Maar hoe wordt die motor in een mensen lichaam op gang gebracht en draaiende gehouden?

Energetische therapie behandelt het energie lichaam

Dan komen we uit bij de chakra’s en de meridianen die zich in ons energetische lichaam bevinden, ook wel de aura genoemd. De aura bevindt zich als een onzichtbaar kleurenschild om ons lichaam heen. De meridianen zijn de kanalen waar de energie doorheen stroomt en die de chakra’s, de energiestations, met elkaar verbinden. Jouw energetische lichaam is dus een holistisch systeem. Wat betekent dat als er één chakra uit balans is, dit een effect heeft op de energie toevoer en de werking van alle andere chakra’s.

Blokkades opheffen met energetische therapie

Wanneer we op energetisch niveau uit balans zijn, spreken we vaak van een blokkade of een verstopping. Het geblokkeerd of verstopt raken van de kanalen kan verschillende oorzaken hebben. Met energetische therapie worden deze blokkades opgespoord en opgelost. Hoe?

Energetische therapie

Door middel van handoplegging. Op basis van zachte aanrakingen met de hand of door strijkende bewegingen te maken met de handen kan een energetisch therapeut namelijk de universele levensenergie stimuleren en doorgeven. Dit wordt ook wel magnetiseren genoemd.

Energetische therapie pakt aan bij de kern

De energie die wordt doorgegeven door handoplegging zoekt zelf de blokkades in het lichaam op. Als de blokkades zijn opgespoord, kan er gericht behandeld worden met energetische therapie. De oorzaak van de blokkade wordt dus aangepakt en zo kan de blokkade zichzelf in feite weer vrij maken. De energie kan weer vrij stromen en het lichaam komt weer in balans. Want waar blokkades zitten, kan de energie niet vrij stromen en er zullen dus andere plekken / kanalen in het lichaam zijn die dat gaan compenseren. Dat zorgt er dus voor dat het lichaam uit balans kan raken.

In de cursus Leven vanuit je ware essentie leer je vanuit een holistische visie te kijken naar jezelf en de wereld om jou heen. Door het doen van zelfonderzoek ontdek je wie jij werkelijk bent en vooral wat je niet bent. Je leert leven vanuit je ware essentie, liefdevol en oordeelvrij: zoals je écht bent.

Gevoel van energetische therapie

Energetische therapie kan worden ervaren als:

Een gevoel van warmte, of juist kou

Bij energetische therapie kan je warmte of kou van je lichaam af voelen stralen of het wordt opeens heel warm of koud daar waar de handen van de energetisch therapeut zich bevinden.

Bepaalde ronddraaiende bewegingen

De chakra’s zijn rond en houden de energie in beweging door middel van ronddraaiende bewegingen. Het kan dus zijn dat je deze bewegingen ervaart wanneer jij of de energetische therapie zich bewust focust op één of meerdere chakra’s.

Ontspanning

Wanneer energie geblokkeerd is in je lijf, spant het lichaam zich aan. Als de blokkade is opgeheven, kan de energie weer doorstromen en dat ontspant je lichaam.

Borrelende buik

De organen in de buik verteren niet alleen eten maar ook gedachten en gevoelens. Wanneer blokkades worden opgeheven, kan het best zo zijn dat je buik ineens gaat borrelen omdat het die vastzittende energie heeft kunnen verteren.

Trillingen

Energie trilt van origine. Wij nemen dat alleen niet waar met het blote oog, omdat we daar meestal niet ontspannen genoeg voor zijn. Bij energetische therapie kun je wel zo ontspannen raken dat je de trilling van de energie kunt waarnemen met je zintuigen.

Vermoeidheid

Energetische therapie kan best vermoeiend zijn voor het lichaam. Vermoeidheid van het lichaam betekent dat het lichaam bezig is om de oude energie af te voeren. Dat kost energie en dat maakt het lichaam moe of er komt oude vermoeidheid vrij. Zie vermoeidheid daarom als een goed teken. Na een paar uur of dagen zul je je vanzelf gerevitaliseerd voelen!

Iedereen ervaart het op diens eigen manier, net waar en hoe de energie zijn werk doet.

In deze korte video legt Marjolein Berendsen founder van ZoMa Opleidingen aan je uit waar de opleiding Holistisch Energetisch Therapeut over gaat. Deze opleiding is een vervolg op de opleiding tot Holistisch Therapeut. Heb je die al in de pocket en ben je opzoek naar verdieping? Dan is deze video heel waardevol voor jou.

Zelfhelend vermogen en energetische therapie

Wanneer de universele levensenergie weer vrijelijk kan stromen, wordt een lichaam weer gezond en fit. Het kan zelfhelend te werk gaan en met ondersteuning en begeleiding gezond blijven. Een gezond lichaam leidt weer tot meer geluksbeleving. Geen onbelangrijk detail, want zo blijkt weer hoezeer alles met elkaar in verbinding staat.

Blokkades kunnen terugkomen na energetische therapie

Om de blokkades die zijn opgelost in de toekomst te voorkomen, is het daarom goed om te achterhalen waardoor de blokkade is ontstaan. Dit kun je samen met je energetische therapeut proberen te achterhalen in combinatie met holistisch zelfonderzoek. Chakra’s en/of meridianen raken namelijk niet zomaar verstopt. Vaak liggen daar dingen aan ten grondslag. Misschien een patroon, een belemmerende overtuiging als ‘ik ben niet goed genoeg’ of ‘ik ben het niet waard om van te houden’.

Combineer energetische therapie daarom met holistisch zelfonderzoek

Het is dan interessant om te onderzoeken waarom je dit over jezelf denkt of waarom je een bepaald patroon hebt. Door te begrijpen waarom we doen wat we doen, komt namelijk heling op gang en zal je je kunnen bevrijden van die overtuiging of het patroon dat je blokkeert en gaan er nieuwe deuren voor je open. Het is natuurlijk fijn dat een energetisch therapeut je kan helpen om de blokkades op te doen heffen.

Maar als je zelf niet het werk doet om de blokkade te overkomen, komt deze steeds terug en zul je op een bepaalde manier toch stil blijven staan. Je loopt steeds weer tegen dezelfde muur aan als het ware. Dat is zonde.

Energetische therapie

Toepassing energetische therapie

Energetische therapie wordt toegepast bij allerlei verschillende klachten, van onverklaarbare pijn tot angsten, depressies en algehele malaise. Het biedt namelijk ondersteuning, comfort, troost en de patiënt leert om te gaan met zijn of haar klacht. Energetische therapie kan worden ingezet bij:

  • Kinderen die hoogsensitief zijn
  • Volwassen hsp’ers
  • Chronisch zieken
  • Als je geen van bovenstaanden hebt, maar gewoon even een energetische opschoning verlangt

Self-care na energetische therapie

Energetische therapie

Omdat het energielichaam in direct contact staat met het fysieke lichaam, zul je dus ook op fysiek niveau verandering voelen. Het is daarom belangrijk om na een energetische therapie sessie rustig aan te doen en voldoende water te drinken.

De energetische therapie heeft blokkades opgelost die afgevoerd moeten worden en nieuwe energie toegevoegd die nog in het lichaam moet indalen. Het drinken van water en je rust nemen, helpen hierbij.

Goed om te weten over energetische therapie

Het is belangrijk om te weten dat:

  • Een energetisch therapeut geen arts is en deze ook nooit zal vervangen. Bij ernstige klachten is het altijd raadzaam om een (holistisch) arts te raadplegen.
  • Energetische therapie kan ook naast reguliere gezondheidszorg worden toegepast, als aanvulling op de voorschriften van de arts.
  • Bij een energetisch consult zal nooit worden geadviseerd om te stoppen met, of wijzigen van, medicatie die door de arts is voorgeschreven.
  • Er zijn geen bijwerkingen bekend van energetische therapie.

Onder energetische therapie vallen ook Reiki en holistische therapie. Bij ZoMa Opleidingen kun je de opleidingen tot Holistisch Therapeut en Reiki Trainer volgen. Interesse? Volg dan eens een gratis proefles en ervaar wat energie allemaal voor je kan doen!