Home / Reiki handposities

Reiki handposities

Tijdens een meditatie of masterclass op het Youtube kanaal van ZoMa, heb je vast al vaker de Reiki basispositie voorbij zien komen. Hierbij leg je één hand op je hart en de ander op je onderbuik. Op deze manier kun je snel gemakkelijk weer thuiskomen bij jezelf. Maar soms heb je behoefte aan meer. Gelukkig is Reiki dan ook meer dan alleen de basispositie. Er zijn verschillende Reiki handposities die je kunt doen om jezelf weer helemaal op te laden. Hier bij ZoMa ook wel bekend als het Reiki apk’tje. We hebben ze voor je op een rijtje gezet en een video gemaakt waarin Marjolein ze aan je demonstreert.

Reiki

Reiki is Japans voor universele levensenergie. Deze energie stroomt overal om ons heen, maar ook door ons heen via onze chakra’s. Chakra’s zijn een soort energiestations die er samen met de meridianen voor zorgen dat Reiki door ons gehele lichaam getransporteerd kan worden. Dus ook door jouw lichaam, daar kan je van op aan. Het lijkt soms alleen niet zo, omdat je door gebeurtenissen het contact met deze universele levensenergie kan zijn kwijtgeraakt. Het zevende chakra, je kruin chakra, staat dan minder ver open. Je andere chakra’s kunnen hierdoor geblokkeerd zijn geraakt en er kunnen zogeheten lampenkapjes om het licht dat je bent heen zijn komen te zitten. Door al deze factoren kan er minder Reiki door je heen kan stromen. Door Reiki therapie te gaan beoefenen, activeer je je zelfhelende vermogen waardoor je dit proces weer terugdraait.

In deze video legt Marjolein Berendsen van ZoMa Opleidingen uit wat Reiki is, wat de kracht van Reiki is en hoe je dit kan gebruiken voor jezelf en anderen. De Reiki inwijding, Reiki symbolen en de Reiki handposities komen naar voren; oftewel de Reiki Zelfbehandeling. Ook legt ze in deze video uit wat Reiki 1, Reiki 2 en Reiki 3 (Reiki Master) is, hoe een Reiki cursus gaat en wat je allemaal leert.

Reiki handposities zijn jouw formule voor meer levensenergie

De Reiki handposities fungeren hierbij als het ware als jouw energetische kickstart. Reiki energie stroomt namelijk vanuit het universum je kruinchakra binnen, door naar je armen en tot slot je handen. Op de plek waar je handen rusten, wordt vervolgens het zelfhelend vermogen geactiveerd en wordt geheeld wat geheeld mag worden. Hierdoor kan die energie weer doorstromen en kom je meer in je lijf. Reiki doet precies dat wat nodig is, dus vertrouw ook op de wijze stroom van Reiki.

Voorafgaand aan de Reiki handposities

‘Een goede voorbereiding is het halve werk’ luidt het spreekwoord. Nu hoef je bij Reiki al niet zo heel veel te doen, Reiki werkt namelijk als vanzelf wanneer je ermee bezig gaat. Maar om de energie goed te integreren zodat je het ook gedurende de dag bij je kan houden, zijn er een paar belangrijke stapjes waar je altijd eerst zorg voor mag dragen alvorens je met de Reiki handposities aan de slag gaat.

1. Comfortabel zitten of liggen

Alvorens je gaat starten met de Reiki handposities, zorg je ervoor dat je in een comfortabele positie zit of ligt. Beide posities zijn helemaal prima. Als je zit, zorg er dan voor dat je voeten goed plat op de grond staan, zodat je goed contact kan maken met de aarde. Als je ligt, word je dan bewust van de gehele achterkant van je lichaam en zorg dat deze goed plat op de bank, grond, je bed, etc. ligt. Hierbij kan je visualiseren dat een helder wit licht je verbindt met de aarde. Ondanks dat je geen direct contact maakt met de aarde, als je op de bank of op je bed ligt, ben je zo toch verbonden en grond je jezelf. Als je het fijn vindt, kun je ook nog mooie Reiki muziek opzetten.

Reiki basispositie

2. De basis positie

Leg vervolgens je handen op de basispositie: je linkerhand op je hart en je rechterhand op je onderbuik, 2 centimeter onder je navel. Dit helpt je om op een nog dieper niveau je te verbinden met jezelf en dus om weer even helemaal thuis te komen bij jezelf.

3. Afstemmen met behulp van je adem

Vervolgens sluit je je ogen en adem je een paar keer diep in en uit. In door je neus, helemaal tot diep in je onderbuik, en uit door je mond.

Als je het fijn vindt kun je op de uitademing ook zuchten. Dit helpt je lichaam om te ontspannen en om dingen als je gedachten, gevoelens, je verhaal, etc. los te laten. Zo kun je helemaal in het hier en nu komen en je dus focussen op de Reiki behandeling die je jezelf met de Reiki handposities gaat geven.

In deze video neemt Marjolein jou mee in een meditatie zittende in de basispositie van Reiki. Deze positie helpt je om je hart te openen en uit te lijnen met je gevoel, je hoofd te legen en vol energie je dag in te gaan. Pas deze oefening toe gedurende de dag wanneer jij dat nodig hebt of voordat je met de Reiki handposities aan de slag gaat.

De verschillende Reiki handposities

Hieronder vind je op volgorde de verschillende Reiki handposities en hun energetische specialiteit. Je kan je handen bij iedere positie direct op de lichaamsplekken leggen om Reiki energie te laten stromen, maar ook door ze er wat vanaf te houden. Beiden manieren werken en hebben hetzelfde effect. Deze behandeling kun je in twee minuten doen, maar je kan er natuurlijk ook wat langer de tijd voor nemen. Afhankelijk van hoeveel tijd je tot je beschikking hebt en wat jij op dat moment nodig hebt.

Ben je meer visueel ingesteld of vind je het gewoon fijn om begeleid te worden bij het doen van de Reiki handposities? In deze video neemt Marjolein je mee op reis langs alle Reiki handposities. Je kunt in alle rust meedoen en wanneer je de gong hoort, van positie wisselen. Ga lekker zitten, doe je ogen dicht, ontspan en laat je meevoeren met de magie van de universele energie.

Reiki handpositie 1: handen als kommetjes op je ogen

Wrijf eerst even in je handen, zodat ze lekker warm worden. Dat vinden je ogen fijn en laat ze ontspannen.

Plaats ze vervolgens als kommetje over je ogen heen. Dit zorgt ervoor dat je ogen energetisch kunnen ontladen. Alles wat ze hebben waargenomen en misschien op een bepaalde manier nog vasthouden, stimuleer je zo om weer door te stromen.

Reiki handpositie 1

Dit zorgt ervoor dat je alles wat belangrijk is voor jou om te zien, ook weer kan zien; vanuit de ontspanning.

Reiki handpositie 2: handen als kommetjes over je oren

Je oren nemen alle geluiden waar, maar soms ontgaan je ook bepaalde geluiden door energetische obstakels.

Als je bijvoorbeeld een soort warmte van je oren af voelt komen of een andere prikkeling, kan dat er op wijzen dat er nog iets gehoord wil worden. Of dat je nog beter naar jezelf, naar je innerlijke stem, mag luisteren.

Reiki handpositie 2

Door deze Reiki handpositie toe te passen, stimuleer je die energetische obstakels om uit de gehoorweg te gaan.

Reiki handpositie 3: handen op je achterhoofd

Leg voor deze Reiki handpositie één hand op je schedelrand aan de achterkant van je hoofd en je andere hand er boven. Dit brengt je hersenen en alle gedachten die daarin rondschieten tot rust. Terwijl je zo zit, stel je dan dus ook maar voor dat je gehele hoofd even helemaal tot rust mag komen. Zet al die to-do’s even op zij en ontspan je voorhoofd en je kaken. Dit maakt de weg vrij voor jouw innerlijke stem om door te klinken en je van handige of mooie inzichten te voorzien. En omdat je net je oren met Reiki hebt behandeld, kun je deze ook beter horen!

Reiki handpositie 3A

Reiki handpositie 3B

Reiki handpositie 4: handen op het keelchakra

Plaats je handen voor deze Reiki handpositie op elkaar en leg ze op het vijfde chakra, je keelgebied. Of vorm ze, los van elkaar, als kommetjes om je hals heen. Het keelgebied is het gebied van de stem en gaat daarom over hoe jij van je laat horen, je ruimte inneemt en je grenzen aangeeft. Focus je aandacht op dit gebied en laat doorkomen wat door wil komen. Het enige wat jij hoeft te doen is stil aanwezig en receptief te zijn zonder te oordelen. Je mag simpelweg observeren.

Reiki handpositie 4A

Reiki handpositie 4B

Reiki handpositie 5: handen op de thymus

De thymus vind je net boven je vierde chakra, je hartchakra, in het midden van je borst. Plaats je handen voor deze Reiki handpositie op elkaar en leg ze vervolgens op de thymus. Eventuele blokkades die je hier hebt zitten, kun je mooi energetisch reinigen door de volgende intenties aan je Reiki handpositie mee te geven:

Reiki handpositie 5

  • Ik ben het waard om van te houden
  • Ik mag er zijn

Reiki handpositie 6: handen op je hartchakra

Houd je handen over elkaar en schuif ze vervolgens omlaag naar je hartchakra.

Visualiseer dat de liefdevolle energie van het universum, Reiki, je hart binnenstroomt. Voeg hier ook alle liefde die je voor jezelf hebt aan toe en laat het elkaar versterken. Voel hoe dit je hart doet opzwellen waardoor eventuele restricties rondom je hart in zachtheid ontspannen en jouw hart en jouw liefde nog meer in expansie kunnen gaan.

Reiki handpositie 6

Geef deze liefde eerst aan jezelf en vul jezelf er helemaal mee, zodat je dat wat overstroomt, kunt weggegeven. Zonder dat je leegloopt.

Reiki handpositie 7: handen op het middenrif

Plaats je handen aan weerszijden van je buik onder je middenrif, ook wel bekend als de maagstreek. Wellicht ken je de uitspraak wel ‘het ligt zwaar op de maag’.

Dit verwijst niet alleen naar fysieke voeding, maar kan ook naar mentale voeding verwijzen. Je maag verteert namelijk ook je gedachten. Wanneer gedachten onverteerd blijven, ondermijnt dat onze wilskracht. Een gespannen maagstreek kan hier een teken van zijn. Reiki is dan een goede manier om zowel je hoofd leeg te maken als je maag.

Reiki handpositie 7

Wil je hier meer over te weten komen? Dan is de online training ‘Holistisch voeden’ heel waardevol voor jou.

Laat je maag daarom met behulp van deze Reiki handpositie ontspannen. Blijf er stil bij aanwezig en visualiseer dat je op iedere uitademing vastzittende energie of gedachtes laat wegstromen.

Wil je meer rust in je hoofd en leren hoe je dit in je drukke dagelijkse leven voor elkaar kunt krijgen? Volg dan de online training Rust in je hoofd. Met mooie meditaties, oefeningen en tips kun ook jij innerlijke rust ervaren en met een leeg hoofd aandachtig naar jezelf leren luisteren!

Reiki handpositie 8: handen op je sacrale chakra

Het sacrale chakra is je tweede chakra van onderaf gezien en bevindt zich net onder je navel.

Je mag je handen daarom ongeveer 2 centimeter onder je navel plaatsen. Hier liggen de dingen die je hebt meegemaakt, die misschien traumatisch voor je waren, opgeslagen. Met deze Reiki handpositie kun je deze met zachtheid helen waardoor je gevoelens en dus je creativiteit weer gaan stromen.

Reiki handpositie 8

Reiki handpositie 9: handen ter hoogte van het schaambeen

Je mag je handen iets lager plaatsen dan waar je ze net had.

Hier bevindt zich het eerste chakra, het wortelchakra. Vaak zitten er in dit chakra veel dingen vast die afkomstig zijn uit de jeugd. Denk hierbij aan overtuigingen, trauma’s, pijnen, overlevingsmechanismen, emoties, innerlijk kind. Hieruit ontstaan patronen die je onbewust toepast en waardoor je bijvoorbeeld steeds tegen hetzelfde struikelblok aanloopt.

Reiki handpositie 9

Reiki handpositie 10: handen op de schouders

Je mag je armen voor je lichaam langs strekken en je handen op je schouders leggen bij deze Reiki handpositie, als een soort knuffel die je aan jezelf geeft. Je kan ze ook apart van achteren op je schouders leggen waarbij je armen als een driehoek langs je hoofd aan de voorkant van je lichaam de lucht in steken. Door alle ballen die je hebt hoog te houden, komt er al snel spanning onder je schouders vast te zitten. Tussen de schouders zit ook niet voor niets de zogeheten zorgenknobbel. Reiki helpt je om de spanning en de zorgen die je hebt rondom alle ballen die je hoog houdt, los te laten.

Reiki handpositie 10A

Reiki handpositie 10B

Door je wortelchakra met deze Reiki handpositie te behandelen en hier met zachtheid bij aanwezig te zijn, kun je inzichten doorkrijgen waardoor je deze patronen kunt ontcijferen en de overtuigingen en dergelijke kunt transformeren.

Reiki handpositie 11: handen op de onderrug

Hiervoor mag je je handen net iets boven je bekkenrand plaatsen op je onderrug. Hier vinden we de bijnieren en nieren die je mate van veiligheid en basisveiligheid vertegenwoordigen. Door alles wat je hebt meegemaakt of hebt gemist in je jeugd, kun je het gevoel hebben er alleen voor te staan. Hierdoor kan je je onzeker voelen en snel overweldigd raken door de wereld om je heen.

Reiki handpositie 11

Met deze Reiki handpositie creëer je dat steuntje of duwtje in de rug waardoor je je fundament versterkt. Dit vergroot je gevoel van basisveiligheid en je basisvertrouwen waardoor je de wereld om je heen zelfverzekerder tegemoet kunt treden.

Reiki handpositie 12: handen op de heupen

Voor deze handpositie mag je je linkerhand op je linkerheup plaatsen en je rechterhand op je rechterheup.

Misschien ken je het spreekwoord wel ‘het op de heupen hebben’. Energetisch kan dit er op wijzen dat je veel emoties en pijnen meedraagt in dit gebied. De heupen zijn dan vaak ook stijf en daardoor zie je dat er in het onderlichaam wat minder energie stroomt. Terwijl het bekkengebied eigenlijk de romp van je stam is, als je jezelf als een boom voorstelt.

Reiki handpositie 12

In essentie geven je heupen je dus juist veel stevigheid en bedding. Daarom is het ook dat dit gebied al je organen draagt. Met deze Reiki handpositie laat je wat je op je heupen draagt loskomen, zodat je weer volledig in je kracht kan gaan staan.

Reiki handpositie 13: handen op de knieën

Bij deze Reiki handpositie mag je je linkerhand op je linkerknie plaatsen en je rechterhand op je rechterknie. Knieën zijn gewrichten en ook daar kunnen spanningen zich ophopen.

Daarbij staan je knieën in verbinding met je blaas en nieren. Hier komt bijvoorbeeld de uitspraak ‘knikkende knieën van angst’ vandaan. Het is daarom belangrijk om je knieën goed Reiki te geven, zodat je nog steviger op je benen komt te staan. Maar ook om verbinding met de aarde te maken. Vanuit een goede gronding kun je namelijk flexibel meegaan in de flow, de stroom van jouw leven.

Reiki handpositie 13

14. Reiki handpositie linkervoet

Leg je linkerhand op je enkel en je rechterhand onder de bal van je voet bij deze Reiki handpositie.

We pakken hier ook de enkel erbij, omdat je enkel ook een gewricht is, waarin net als bij de knieën spanningen worden opgeslagen. Je maakt zo de weg vrij voor de energieën die in je voet hun eindpunt vinden, om weer terug omhoog te stromen. In de voet eindigen namelijk heel veel meridianen: de energiebanen die door je hele lichaam heen lopen en de chakra’s met elkaar verbinden.

Reiki handpositie 14

15. Reiki handpositie rechtervoet

Bij de rechtervoet leg je je rechterhand om je enkel en je linkerhand onder de bal van je voet.

Door je hand op de bal van je voet neer te leggen en Reiki te geven, help je jezelf om te aarden. Daardoor kan je nog beter in het hier en nu leven, het enige moment dat er is. Voel je ook vrij om je hand heen en weer te bewegen over de top van je tenen tot de hak van je hiel, zodat je je gehele voet Reiki geeft.

Reiki handpositie 15

De Reiki handposities behandeling afronden

  • Wrijf even goed in je handen, zodat de energie die je in je handen hebt verzameld, loskomt. Plaats vervolgens je handen op de kroon van je hoofd en maak strijkende bewegingen over je lichaam naar de aarde toe om de resterende energie af te voeren. Doe dit drie keer.
  • Leg je handen dan nog even open op je knieën en stel je dan voor dat de Reiki energie ook je aura, je energielichaam rondom je fysieke lichaam, opvult. Dit kun je je voorstellen als een gouden ei dat je om je heen plaatst. Dit zorgt ervoor dat andere mensen geen energie bij jou af kunnen tappen en jij dus je energie bij je houdt.

Reiki handpositie afronding

  • Zegel jouw gouden ei daarom nog extra af met een gouden rand. Maak deze zo dik als voor jou goed voelt, zodat je goed beschermt ben tegen negatieve energieën.
  • Alle positieve energie daarentegen mag wel door deze laag, dit filter heen komen.
  • Als je gouden ei en de gouden zegelrand goed om je heen zitten, rond deze Reiki behandeling dan af door weer even in je handen te wrijven.

Realiseer jouw mooiste leven met de Reiki handposities

Hoe vaker je deze Reiki handposities doet, hoe meer jij in balans komt. Weer helemaal thuis bij jezelf kan jouw licht, jouw liefde nog meer schijnen en kun jij die mooiste, krachtigste versie van jezelf  zijn!

Wil jij je graag verder verdiepen in Reiki en de handposities? In de opleiding tot Holistisch Therapeut komen Reiki 1, Reiki 2 en Reiki 3 aan bod. Ook kan je deze cursussen onafhankelijk van de opleiding komen volgen bij ZoMa Opleidingen.

Aanmelden Reiki 1 cursus