Home / Holistische geneeskunde

Holistische geneeskunde

Het menselijk lichaam is een ingenieus holistisch systeem dat uit zoveel meer bestaat dan alleen het lijf. We bestaan uit nog vier andere niveaus, om nog maar niet te spreken van het energielichaam en de bewustzijnsniveaus. Het menselijk lichaam, hoe het in elkaar steekt en hoe het werkt, is super interessant. Maar daarom soms ook ingewikkeld om te begrijpen als leek. Waarom komt die hoofdpijn, schouderpijn of buikpijn steeds terug bijvoorbeeld? Of waarom ben ik continu zo moe terwijl ik elke dag op tijd te bed ga? De holistische geneeskunde heeft hier een studie van gemaakt en kan je helpen de kern van deze klachten te achterhalen.

Wat is holistische geneeskunde?

De geneeskunde is het vakgebied waarin het menselijk functioneren centraal staat. De bestrijding van ziekten en afwijkingen en het behandelen van symptomen, zoals bij een zoals depressie, spelen hier een hoofdrol in. Dit wordt bekeken vanuit het lichamelijke en het geestelijke oogpunt. Holistische geneeskunde pakt hier nog drie andere niveaus bij: het emotionele, energetische en spirituele niveau.

Holistische geneeskunde

Dus naast dat een fysieke klacht in relatie wordt gebracht met de geest en vice versa, wordt er in de holistische geneeskunde ook gekeken hoe die andere drie niveaus hier een rol in spelen.

Holisme in holistische geneeskunde

Bij Holisme, waar de holistische geneeskunde op gebaseerd is, ga je er namelijk vanuit dat de mens één geheel is. Het energetische, emotionele en spirituele niveau maken hier ook deel van uit. Als jij een fysieke klacht hebt die steeds terugkomt, zoals buikpijn, kan dit op een dieper niveau veroorzaakt worden door jouw energetische niveau die uit balans is of onverwerkte emoties op emotioneel niveau bijvoorbeeld.

Voorbeeld

Stel dat jij altijd anderen mensen probeert te ontlasten, maar geen tijd voor jezelf neemt, dan kan je energie op een gegeven moment zo laag worden dat je er buikpijn van krijgt. Dit is een reactie van je lichaam om je er op te wijzen dat er iets van wat je doet niet in overeenstemming is met jouw holistische systeem. Je kan dan wel een paracetamol nemen of een ander medicijn dat voor pijnverlichting zorgt, maar als je vervolgens weer op dezelfde voet verder gaat, komt die buikpijn ook weer terug.

Hoe voed je je nu echt werkelijk op alle niveaus? Niet alleen qua bewegen en gezond eten, maar ook mentaal energetisch én spiritueel. In deze masterclass legt Marjolein Berendsen uit hoe deze niveaus van invloed zijn op jouw algehele welzijn en wat je kan doen om deze in balans te brengen.

Naar de kern met holistische geneeskunde

Als je bij een holistisch arts komt die holistische geneeskunde heeft gestudeerd, ga je samen met deze arts onderzoeken wat de kern oorzaak is van die buikpijn. Van daaruit kun je gaan werken aan een oplossing die ervoor zorgt dat die buikpijn niet meer terugkomt. Hoewel de ontdekking van de kern en de ontlading die hierop kan volgen al voor verlichting kan zorgen, is er vaak nog wel wat werk aan de winkel om er volledig van te helen. Holistische geneeskunde brengt dus niet altijd direct verlichting, maar op de termijn zul je er de vruchten van plukken.

Holistische geneeskunde kijkt op basis van de bomen naar het bos

Vaak als we pijn of ongemak ervaren, willen we graag dat dit meteen wordt verholpen. Holistische geneeskunde lijkt daarom soms minder aantrekkelijk, omdat het vaak langer duurt voordat je het beoogde resultaat hebt bereikt. Bekijk het eens vanuit dit perspectief: stel dat het behandelproject dat je aangaat zes maanden duurt, hoelang is zes maanden op een mensen leven? Met het oog er op dat die buikpijn daarna niet meer terugkomt. Dat is bijna niks. Dus wat je je kan afvragen is: wil ik voorgoed van mijn klacht af zijn of wil ik tijdelijk van mijn klacht af zijn en hier de rest van mijn leven mee blijven worstelen?

De vijf pijlers in holistische geneeskunde

Een behandelplan in de holistische geneeskunde kijkt daarom voor het beste resultaat altijd naar alle niveaus, zodat het probleem dat jij ervaart bij de kern kan worden aangepakt. De Grieken en Romeinen zijn de grondleggers van dit concept. Ze gebruikten het woord Holos en keken dus ook naar het geheel van de mens die uit de eerder genoemde vijf puzzelstukjes bestaat: fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch en spiritueel. Hieronder een korte toelichting van ieder niveau:

Holistische geneeskunde

Het fysieke niveau

Verwijst naar het lichaam. Sporten, gezond eten, goed slapen behoren tot dit niveau en zijn belangrijk om dit niveau in balans te houden.

Het emotionele niveau

Verwijst naar de emoties en gevoelens die je hebt. Onverwerkte emoties en gevoelens kunnen vaak vast komen te zitten op of onder je schouders. Denk hierbij aan verdriet, angst, spanningen, etc.

Het mentale niveau

Verwijst naar de gedachten die je hebt en je mindset. Dus hoe denk je over dingen, welke overtuigingen heb je vastzitten. Dus daar invloed op hebben, op wat je denkt en dus ook daarin je gemoedstoestand beïnvloeden.

Het energetische niveau

Dit is je energiehuishouding. Dus hoe vol is je batterij en hoe kan je ervoor zorgen dat je op een spaarzame manier met je energie omgaat? Dus hoe kun je meer de dingen doen waar je energie van krijgt, maar ook hoe kan je de dingen die je heel veel energie kosten wat meer loslaten?

Het spirituele niveau

Op dit niveau kijk je naar wie jij eigenlijk bent op zielsniveau, wie ben jij van oorsprong?

Wil je ook ontdekken dat voeding meer is dan alleen eten en drinken? En wist je dat je ook je verlangens, wensen en behoeftes kunt voeden? Hoe je dat doet, leer je in de online training Holistisch Voeden. Door jezelf op al je niveaus te voeden, kom je weer helemaal terug in balans, bij je ware zelf.

Holistische geneeskunde geeft balans op recept

Een belangrijk uitgangspunt in de holistische geneeskunde is dat alles met elkaar verbonden is. Wat betekent dat als één van deze niveaus uit balans is, dat ook gevolgen heeft voor de andere niveaus. Zo kan het mentale niveau bijvoorbeeld gaan overcompenseren voor het emotionele niveau als emoties en gevoelens niet verwerkt worden. Balans is daarom het keyword in de holistische geneeskunde. Als al deze niveaus individueel en samen in balans zijn, kun je zeggen dat iemand holistisch in evenwicht is. Van daaruit kun je ook de mooiste versie van jezelf leven.

Therapievormen die de holistische geneeskunde beoefent

Om die balans te garanderen is een holistisch arts die holistische geneeskunde heeft gestudeerd, ook holistisch opgeleid. Dat wil zeggen: een holistisch arts is in meerdere therapie vormen gespecialiseerd. Zo kun je bij een holistisch arts terecht voor:

Om je een idee te geven van wat je kan verwachten van holistische geneeskunde neemt Marjolein Berendsen founder van ZoMa Opleidingen en aanhanger van de holistische geneeskunde je in deze masterclass mee in een meditatie voor zelfonderzoek en een visualisatie om je nog dieper bij jezelf thuis te brengen. Doe je mee?

Holistische geneeskunde en geneesmiddelen

Een arts die holistische geneeskunde heeft gestudeerd, mag ook geneesmiddelen op recept uitschrijven. Daarin onderscheid een holistisch arts dus van een holistisch therapeut. Deze heeft namelijk niet de bevoegdheid om geneesmiddelen van de algemene gezondheidszorg uit te schrijven.

Holistische geneeskunde prefereert zelfhelend vermogen

Wat je vaak ziet, is dat als er geneesmiddelen op recept worden uitgeschreven, dit voor korte duur is. In de holistische geneeskunde wordt het zelfhelend vermogen van het lichaam namelijk voorop gesteld. Soms heeft het lichaam een zetje in de goede richting nodig en dan komen geneesmiddelen goed van pas. In overleg met jou als cliënt zal er worden gekeken naar de best passende aanpak. Dit gaat vaak vergezeld met energetische behandelmethoden.

Behandelmethoden uit de holistische geneeskunde

In de holistische geneeskunde wordt er van uit gegaan dat alles energie is. Veel van de behandelmethoden die een arts in de holistische geneeskunde hanteert, hebben daarom een energetisch aspect. Behandelmethoden die onderdeel uit kunnen maken van een holistisch behandelplan kunnen zijn:

Een holistisch therapeut die bij ZoMa Opleidingen heeft gestudeerd, heeft veel ervaring met deze tools en methodieken en kan iemand op holistische wijze begeleiden in een herstelproces. De klacht wordt aangepakt bij de kern van het probleem.

Holistische geneeskunde