Home / Spirituele cursus

Spirituele cursus

Wie ben ik? Wat kan ik? Wat zijn mijn talenten en hoe kan ik die benutten? Ben jij opzoek naar de antwoorden op één of meerdere van deze vragen? Met behulp van een spirituele cursus vind je daar de antwoorden op!

Wat is een spirituele cursus?

Een spirituele cursus is gericht op persoonlijke en spirituele ontwikkeling waarbij je liefdevol en professioneel begeleid wordt om je weer terug te brengen bij jezelf. De vragen die je hebt zullen beantwoord worden. Die antwoorden zitten namelijk in jezelf. Hoe je daarbij kunt komen, leer je ook in een spirituele cursus. Ook ga je aan intuïtieve ontwikkeling doen waarbij je leert hoe je je intuïtie kunt gaan inzetten en hoe je erop kunt vertrouwen dat het goed is.

Spirituele cursus

Wat ga je doen met een spirituele cursus?

Bij het volgen van een spirituele cursus leer je weer bewust te zijn van je zelf, van je lijf, je gevoelens en je manier van handelen. Vooral bewustwording is een belangrijke pijler binnen spiritualiteit. Een spirituele cursus bestaat daarom vaak uit een mix tussen theorie en praktijk. Om ergens bewust van te worden, moet je er namelijk eerst kennis van hebben. De theorie maakt daarom deel uit van een spirituele cursus met het doel om je mentale niveau te voeden, zodat je voorzichtig kennis kan maken met die nieuwe werkelijkheid die de spirituele cursus aan je presenteert. Aan de hand van opdrachten, oefeningen en gesprekken ga je de theorie integreren en eigen maken. Ofwel, je gaat het belichamen.

Bewustwording is een groot goed en een cadeautje aan jezelf, want als je leert wat écht belangrijk is voor jouw leven, kun je uiteindelijk vrij van zorgen, zonder oordelen en liefdevol leven. En dat straal je ook uit.

Welke onderwerpen komen voor in een spirituele cursus?

Welke onderwerpen er precies voorkomen in een spirituele cursus is afhankelijk van het soort spirituele cursus. Maar over het algemeen staat in iedere spirituele cursus intuïtie wel centraal. Daarnaast komen ook de volgende onderwerpen vaak aan bod:

 • Je spirituele zelf

  In een spirituele cursus ga je meer leren over je spirituele zelf, ook wel je hogere zelf genoemd. In het kort is je spirituele zelf dat deel van jezelf dat vrij is van angst, conditioneringen en andere limieten. Je spirituele zelf is expansief, droomt groots en heeft een onstilbare dorst naar het verwerkelijken van jouw zielsmissie.

 • Het trainen van je intuïtie

Je intuïtie is een spier. Spieren gedijen bij regelmatige training om sterker te worden. Zo werkt dat ook voor je intuïtie. In de spirituele cursus ontvang je verschillende soorten oefeningen waarmee jij jouw intuïtie kan trainen. Pas je deze consistent en gedisciplineerd toe dan zul je zien dat jouw intuïtie steeds zuiverder wordt!

 • Het bewust worden, leren kennen en helen van jouw ego

Één van de dwarsliggers die je intuïtie kan vertroebelen, is je ego. Het ego doet dit niet om je doelbewust pijn te doen, maar omdat het zelf pijn lijdt en jouw liefdevolle aandacht behoeft. Daarom wordt er in een spirituele cursus vaak aandacht besteed aan dit onderdeel van jezelf, zodat je heling kan brengen waar nog pijn op zit.

Masterclass ego en intuïtie

Wil jij jouw ego leren herkennen, zodat je deze stukken kunt helen om beter je intuïtie te kunnen horen? In deze masterclass legt Marjolein aan je uit hoe je dit kan doen. Met behulp van twee geleide meditaties die ze begeleidt, ga je dit integreren.

 • Zelfonderzoek

  Alle vragen die je hebt over jezelf en het leven, daar ontdek je de antwoorden op met zelfonderzoek. Dit betekent dat je in een spirituele cursus gaat leren om op jezelf en je gedrag, anderen en gebeurtenissen te reflecteren. Op deze manier kun je de verborgen boodschappen die je in het moment had gemist, ontdekken. Dat helpt je om je bewustzijn te verruimen, maakt je intuïtie sterker en zet het ego op haar ware plek in jouw systeem.

 • Meditatie

  In een spirituele cursus ga je leren de stilte op te zoeken in jezelf. Meditatie is hierbij uitstek geschikt voor en wordt daarom vaak als tool aangedragen in een spirituele cursus.

 • Visualisatie

  Visualisatie houdt in dat je je gaat voorstellen hoe iets gaat zijn. Zo kun je je voorstellen hoe het zou zijn wanneer je volledig vanuit jouw intuïtie leeft. Hoe ziet jouw leven er dan uit? Daarbij train je hiermee je intuïtie. Je hebt haar namelijk nodig om in de toekomst te kunnen kijken. Tijdens een spirituele cursus ga je ontdekken hoe je deze superpower eigen kunt maken! Want als je visualiseren eenmaal onder de knie hebt, kan je alles wat je hartje begeert realiseren.

 • Affirmaties

  Vaak hebben we onbewust negatieve overtuigingen over onszelf en onze intuïtie. Zolang je die aan jezelf blijft herhalen, blokkeer je je eigen spirituele ontwikkeling. In een spirituele cursus ga je deze bewust maken aan jezelf en ze ombuigen naar bekrachtigende toverspreuken. Want werkelijk, zodra je affirmaties gaat gebruiken worden jouw mindset en zelfbeeld positiever en zie je magische dingen gebeuren in jouw werkelijkheid!

Spirituele cursus: offline of online?

Spirituele cursussen kunnen zowel online als offline plaatsvinden. Zo hebben we bij ZoMa de spirituele opleiding tot Holistisch Therapeut / Coach en de Reiki cursussen. Dit zijn spirituele cursussen die live plaatsvinden op locatie. Daarnaast hebben we online cursussen ontwikkeld die voor iedereen van waarde kunnen zijn. Of je ze nu inzet ter ondersteuning van de live cursussen, of als kennismakingstool om een idee te krijgen over onze tone of voice.

Spirituele cursus: online of offline?

Voor wie is een spirituele cursus?

Een spirituele cursus is voor iedereen en iedereen kan er aan mee doen. Wanneer je wilt werken aan je eigen ontwikkeling, je bewustzijn wilt vergroten en je spiritueel wilt ontwikkelen, dan kun je een spirituele cursus gaan doen. Belangrijk is wel om je van tevoren te bedenken wat voor soort spirituele cursus bij jou zou passen. Want hoewel spirituele cursussen voor iedereen toegankelijk zijn, is niet iedere spirituele cursus voor iedere persoon.

Ben je bijvoorbeeld wel nieuwsgierig naar intuïtie, maar zijn gidsen en engelen (nog) te hoogvliegend? Dan is het beter om een cursus te kiezen die hier vrij van is of niet al te diep op ingaat. Het kan ook zo zijn dat je juist grote affiniteit voelt met astrologie en/of human design. Ga dan opzoek naar een spirituele cursus die hier dieper op in gaat.

Voorbeelden van spirituele cursussen

Het aanbod aan cursussen is groot en ze zijn er in verschillende soorten en maten. Dat kan het lastig maken om te bepalen wat nu wel en wat niet doorgaat voor een sprituele cursus. Daarom vind je hieronder elf voorbeelden van mogelijke spirituele cursussen:

1. Reiki

Reiki leert je in contact te komen met jezelf, je intuïtie en je zelfhelende vermogen. Door middel van handoplegging ga je tijdens deze spirituele cursus energie leren voelen en met intentie aan jezelf of anderen geven. Reiki komt overal en gaat waar het nodig is. Hierdoor zul je merken dat je bewustzijn verruimd op alle vijf de holistische niveaus: fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch en spiritueel.

Mini spirituele cursus Reiki

Ben jij nieuwsgierig naar hoe een Reiki cursus dag eruit ziet? Ontdek er meer over in deze video waarin Marjolein een mini cursus Reiki geeft aan Sanny van ‘Sanny zoekt geluk’.

2. NLP

Een NLP cursus helpt je om liefdevoller met jezelf te communiceren. Ook leer je met deze spirituele cursus beter met je emoties omgaan waardoor je zelfvertrouwen groeit en je intuïtie sterker wordt.

3. Astrologie cursus

Astrologie is een spirituele cursus in het interpreteren van energie en een handige tool om je bewustzijn over jezelf te verruimen. Hiervoor heb je je intuïtie nodig en er wordt dan ook veel aandacht besteed aan het ontluiken van deze gave. Daarnaast ga je leren over de maan die over je gevoelswereld heerst, je gaat ontdekken welke planeet plaatsingen jouw ego vormen en hoe je hieruit vrij kan breken. Astrologie kan je ook veel vertellen over je zielsmissie en hoe je die kan ontdekken en realiseren.

4. Zijnsoriëntatie

Met zijnsoriëntatie leer je dat je al helemaal heel en compleet bent. Hiervoor ga je jezelf vanuit non-dualiteit observeren. Wie ben je? Waarom doe je wat je doet en hoe beïnvloedt dat jezelf en anderen? Door deze vragen aan jezelf te stellen, ontdek je de illusoire laagjes die om jouw ware essentie heen zijn komen te zitten en je wegleiden van jouw waarheid. In deze spirituele cursus ga je daarom leren hoe je deze laagjes kan doen laten oplossen, zodat je weer volledig verbonden raakt met wie jij werkelijk bent.

5. Human Design cursus

Human design is een spirituele cursus die haar wortels vindt in astrologie, Kabbalah, I-Ching en de Myers-Briggs techniek. Dit samenspel van studies overhandigt je inzicht in hoe jij jouw mooiste leven moeiteloos kan creëren op een manier die voor jou werkt. Hiervoor ga je diep in jezelf duiken, zodat je jouw aangeboren gaven en talenten kan aanboren.

6. Chakra cursus

Het chakra systeem ligt aan de basis van jouw energetische lichaam. Om te kunnen zijn wie je bent en expressie te geven aan jouw zielsmissie, is het belangrijk dat jouw energetische lichaam en dus de chakra’s in balans zijn. Daarom ga je met een dergelijke spirituele cursus jouw chakra’s bevrijden van eventuele blokkades, zodat jouw pure energie kan doorschijnen en jij jouw droomleven kan gaan aantrekken.

7. Retraite

Met een retraite leer je om jezelf van binnen weer te gaan voelen. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van yoga, meditatie, chi qong, cacao ceremonies, stilte wandelingen, etc. Wat al deze beoefeningen met gemeen hebben, is dat ze in stilte plaatsvinden. Ook zorgen ze ervoor dat je uit je hoofd en in je lichaam komt. Hierdoor wordt je lichaamsbewustzijn vergroot en je leert te ervaren dat je je gedachten en emoties niet bent, maar hebt. Dit tezamen zorgt ervoor dat je je intuïtie beter kan horen en volgen.

Voorbeelden spirituele cursus

8. Opleiding tot coach of holistisch therapeut

In een opleiding tot coach of holistisch therapeut leer je hoe je andere mensen kan helpen of begeleiden die met grote levensvragen zitten. Tegelijkertijd ga je jezelf onder de loep nemen. Dit betekent dat je gaat kijken naar je eigen pijnstukken. Pas als je jezelf hebt bevrijd hiervan, kun er namelijk ook ten diepste voor een ander zijn. Een dergelijke spirituele cursus is voor iedereen weggelegd die graag anderen wil ondersteunen op hun levenspad.

9. Mediumschap

Met een spirituele cursus in mediumschap ga je leren hoe je boodschappen van de spirituele wereld en gene zijden kan ontvangen en vertalen naar onze wereld. Je wordt als het ware de poort via waar boodschappen hun doorgang vinden. Om een zuiver kanaal te worden, ga je aan de slag met diep schaduwwerk zodat je jezelf kan ontdoen van alles wat de doorkomst van boodschappen blokkeert. Door deze diepe zelfkennis versterk je het contact met jouw intuïtie, je leert op je ingevingen te vertrouwen en je verruimt je bewustzijn voorbij de aardse realiteit.

10. Klankschalen therapie

De hemelse en soms doffe klanken van klankschalen werken in op ons energetisch lichaam. Daarmee bezitten ze de kracht om oude verhalen, overtuigingen, conditioneringen, etc. los te trillen en in jouw bewustzijn te brengen. De klankschalen nemen je iedere keer weer mee op reis door jouw onderbewustzijn tijdens deze spirituele cursus. Hierdoor leer je met nieuwsgierigheid naar de intuïtieve klanken van de schalen en van jezelf te luisteren.

11. Edelstenen therapie

Een spirituele cursus in edelstenen therapie leert je in contact te komen met de natuur en haar mineralen. Jij bent natuur en dus kom je tegelijkertijd in dieper contact met je eigen natuur en jouw mineralen. Je leert hoe je jouw mineralen mag verzorgen, hoe je er contact mee kan leggen en hoe edelstenen je daarbij kunnen ondersteunen. Intuïtie speelt dan ook in deze spirituele cursus een grote rol.

Webinar edelstenen

Wil je meer feeling krijgen met of edelstenentherapie wat voor jou is? In dit webinar vertelt Marjolein alles over de magie van edelstenen, de soorten edelstenen en wat je er allemaal mee kan.

Wat is de meerwaarde van een spirituele cursus?

De meerwaarde van een spirituele cursus is dat je gedegen begeleiding krijgt en allerlei vaardigheden ontwikkelt om jouw spiritualiteit te ontwikkelen en daarnaast te gaan gebruiken in je dagelijks leven. Daarnaast is begeleiding prettig omdat je vragen die je hebt, blokkades waar je tegenaan loopt en gevoelens die je wilt delen, bij je coach of begeleider kunt onderbrengen.

Bij fysieke spirituele cursussen doe je de spirituele cursus vaak met meerdere personen. Het voordeel hiervan is dat je bewustzijn zich sneller verruimd dan wanneer je je 1op 1 door een therapeut of coach laat begeleiden. Iedereen heeft namelijk wel een gelijksoortig verhaal als jij, alleen net even in een ander jasje gestoken. Hoewel jij het verhaal niet zelf vertelt, vinden er wel allerlei verwerkingsprocessen binnenin jou plaats omdat je deel uit maakt van de behandeling van het verhaal. Dus als je met 8 personen in een groepje zit en jullie delen allemaal een ander verhaal, ontvang je in één dag op al deze thema’s in je leven heling en/of inzichten en/of bewustzijnsverruiming.

Blijf kritisch op het spirituele cursus aanbod

Vandaag de dag zijn spirituele cursussen hip en spiritualiteit raakt daardoor steeds meer geaccepteerd in onze cultuur. Veel nieuwe websites over spiritualiteit en coaching bedrijven komen dan ook uit de grond omhoog spruiten. Dat is mooi, maar tegelijkertijd ook een uitnodiging om bewust te blijven. Niet alles wat op het internet staat is namelijk altijd waar. Daarbij leven we in een tijd waarin scammers actief zijn.

Ook is niet iedere coach of spirituele cursus of spirituele website jouw cup of tea. Dit kan om de simpele reden zijn dat jullie frequenties niet helemaal resoneren. Dan kan dat wat er op de website staat nog zo mooi klinken, maar als je geen absolute ‘ja’ ervaart in je systeem dan is dat met een reden. Blijf daarom ten alle tijden heel goed voelen en je gevoel trouw.

Doe ook wat onderzoek. Voeg de organisatie of coach etc. toe op een social mediakanaal en ga ze een tijdje volgen of meld je aan voor hun nieuwsbrief. Op deze manier kun je op een veilige manier ondervinden of dit de plek, de persoon of de spirituele cursus is waar jij je vertrouwd bij voelt.

Volg een spirituele cursus bij ZoMa Opleidingen!

Wil je je intuïtie en jezelf diepgaand ontwikkelen, om je spirituele pad te gaan volgen? Volg dan de online cursus ‘Spiritueel ontwaken’ waarin je alles leert over:

 • Hoe je je dieper kan verbinden met spiritualiteit, het grotere geheel en met je eigen binnenwereld
 • Jouw intuïtieve vermogens
 • De kracht van de natuur
 • Dromen en hoe je ze kunt inzetten om jouw verlangens te manifesteren
 • De Maan

Dit alles laat je weer helemaal thuiskomen bij jezelf.

Spirituele cursus spiritueel ontwaken