Hooggevoeligheid
Ben ik hooggevoelig? Je bent iemand die niet goed tegen drukte kan. Veel mensen om je heen, verschillende niveaus van spreken, je oren tuten ervan. Ook voel je bij binnenkomst in een ruimte of locatie meteen aan hoe de sfeer er is. Je intuïtie vertelt je of het veilig voor je is, of dat je beter rechtsomkeert kan maken. Situaties waarin conflicten zijn, probeer je te vermijden. Als je in gezelschap bent, sluit je jezelf het liefste af als er veel lawaai om je heen is. Je pikt feilloos op wat iemands humeur is, je voelt altijd juist aan dat er bij iemand om je heen iets aan de hand is. Je voelt de emoties van anderen. In een omgeving met ruimte en rust voel je je het prettigst. Je hoofd zit snel vol met allerlei emoties, gedachten, ideeën en prikkels.

Healing
Healing…wat is dat nu eigenlijk? Het woord healing betekent letterlijk heling ofwel: genezing. Zo heelt een arts bepaalde lichamelijke aandoeningen door bijvoorbeeld een breuk te ‘helen’. Uiteindelijk is het het lichaam zelf, dat heelt.

Holistisch
Holistisch betekent niets minder dan ‘geheel’ en stamt af van het Griekse woord Holos. Holisme gaat uit van het principe dat alles met elkaar verbonden is. Alles bestaat uit systemen, en alles binnen die systemen is met elkaar verbonden. Als er op één van die vlakken een probleem ontstaat, dan raakt het systeem uit balans. Een holistische kijk houdt in dat er gekeken wordt naar het geheel van een systeem, en op vijf verschillende niveaus: fysiek niveau (lichamelijk), mentaal niveau (gedachten, patronen, denkwijzen), emotioneel niveau (gevoel), energetisch niveau (energie) en spiritueel niveau (zielsniveau, verleden).

Energetische therapie
Energetische therapie is een vorm van therapie waarbij gebruikt wordt gemaakt van universele- en lichaamsenergie. Het opsporen van blokkades, het wegnemen van die blokkades en het stimuleren van het zelfhelend vermogen is hoe energetische therapie werkt. Een ander woord is ook wel ‘magnetiseren’. Energetische therapie bestaat al zolang het universum er is. Universele energie is er altijd, en doet ook altijd zijn werk. Ook als mensen er misschien wat sceptisch tegenover staan. Het is er, en het gaat naar waar het nodig is.

Regressietherapie
Regressietherapie is een hele mooie vorm van psychotherapie. Met deze regressie therapie wordt toegang verkregen tot het onderbewustzijn, zonder dat de cliënt onder hypnose gaat. Regressietherapie gaat ervan uit dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Door het onderbewuste te onderzoeken, kunnen klachten die zich bijvoorbeeld lichamelijk, psychisch of mentaal manifesteren, worden opgelost. De oorzaak zit vaak in het onderbewuste; oude pijn, onverwerkt verdriet, trauma’s, weggestopte gevoelens en herinneringen.

Magnetiseur
Een magnetiseur is een therapeut die werkt met gebruik van energie van het universum. Je kunt je vast wel herinneren dat je als kind eens gevallen bent, en dat je huilend bij je vader of moeder of andere persoon die binnen handbereik was kwam. Weet je nog dat die persoon zijn of haar hand op je zere plek legde? En dat je daarmee getroost werd, en de pijn minder werd? Dat heet magnetiserend genezen. De troostende persoon maakt dan gebruik van zijn of haar eigen energie om je pijn te verminderen en je gerust te stellen.

Regressietherapeut
Een regressietherapeut is een therapeut die gebruik maakt van het onderbewustzijn, zonder dat er sprake is van hypnose. De regressietherapeut onderzoekt het onderbewustzijn van zijn of haar cliënt, en kan daarmee lichamelijke, psychische en mentale klachten ‘oplossen’. Een regressietherapeut is geen arts, maar kan wel aanvullend werk leveren om verschillende klachten aan te pakken die bij een reguliere arts niet erkend of opgelost worden.

Energetisch therapeut
Een energetisch therapeut is een beoefenaar van natuurgeneeskundige therapie waarbij de universele levensenergie verspreid, afgevoerd en toegevoegd wordt door middel van handopleggingen. Een energetisch therapeut richt zich op het stimuleren van het zelfherstellend vermogen van het lichaam en het bevordert het herstel van zogenaamde onbalans.

Chakra
In je lichaam zijn verschillende energiepunten aanwezig. Deze energiepunten worden Chakra’s genoemd. De naam Chakra komt uit het Sanskriet en betekent ‘wiel’. Een chakra is dus een draaiend wiel van lichaamsenergie. Er zijn honderden chakra’s aanwezig in een lichaam.

Klankschalen
Klankschalen vinden hun oorsprong in de Tibetaanse boeddhistische traditie. De Himalaya is de oorspronkelijk plek op de wereld waar de eerste klankschalen zich hebben ontwikkeld. Omdat er in dat gebied geen klei is om keramische schalen van te maken, werden er metaalertsen gewonnen om de schalen en andere ‘keukengerei’ van te maken. In Nepal werden klankschalen ook gebruikt als eetkom.

Reiki symbolen
Bij elke Reiki cursus leer je een aantal Reiki symbolen. Deze Reiki symbolen kun je, in combinatie met de sterke universele energie die je doorgeeft, inzetten als versterkend hulpmiddel. De symbolen worden altijd ingezet met daarbij de naam van het Reiki symbool drie keer achter elkaar uitsprekend. Dat kan hardop zijn; ook kun je de naam in je gedachten zeggen.

HSP
De afkorting HSP staat voor Hoog Sensitief Persoon. Niet iedere HSP is hetzelfde, ervaart hetzelfde of beleeft dingen op dezelfde manier, maar zeker is wel dat een HSP bovengemiddeld ontwikkeld is in waarnemen, voelen, zien, horen en ervaren.

Reiki opleiding
Met een Reiki opleiding leer je om liefdevolle aanrakingen te doen, waarbij je jezelf en een eventuele cliënt kunt behandelen voor blokkades, mentale, emotionele, fysieke, spirituele en energetische problemen. Iedereen kan een Reiki opleiding doen. Het maakt je leven en je leefwijze zoveel mooier en liefdevoller!

Holisme
De term holisme stamt uit het Grieks (Holos) en betekent niets minder dan ‘geheel’. Holisme is het idee dat de eigenschappen van een fysiek, biologisch, technisch, chemisch, economisch systeem niet kunnen worden verklaard door naar losse componenten te kijken. In een systeem staat alles met elkaar in verbinding en holisme gaat er dan ook vanuit dat je iets niet kunt helen, benaderen of behandelen zonder naar alle niveaus te kijken.

Intuïtieve ontwikkeling
Intuïtieve ontwikkeling is een proces waarin je leert om contact te maken met je innerlijke rijkdom; je hart, je gevoel. Je krijgt veel meer inzicht in jezelf en je leert te ontdekken waar je eigen kracht zit. Je intuïtieve ontwikkeling leidt je naar vrijheid in jezelf en te leven vanuit de bron: het Zijn. Je staat sterker als je op je eigen gevoel kunt afgaan! Durf te vertrouwen, durf los te laten en volg je hart; zo ontwikkel je je intuïtieve vermogens en ben je veel vrijer om te zijn wie je werkelijk bent.

Chakra Healing
Chakra healing is het balanceren van de chakra’s, hierdoor wordt verstoorde energie weggenomen en wordt het lichaam, de geest en de energieën in en rond ons terug in balans gebracht. Chakra healing is geen medicijn op zich, maar het leidt naar inzicht, bewustzijn en het leren luisteren naar je lichaam en geest.

Regressie
Het woord regressie heeft als letterlijke betekenis ‘teruggang, terugwerking of achteruitgang’. In de psychologie staat regressie voor het terugkeren naar een eerdere fase van de levensontwikkeling. Regressie treedt op als afweermechanisme bij de verwerking van onverwerkt verdriet, gevoelens, emoties, trauma’s etc.

Spirituele opleiding
Een spirituele opleiding klinkt misschien wat zweverig, maar niet is minder waar. Er zijn spirituele opleidingen die erkend zijn door het ministerie, wat niets minder betekent dan dat er wetenschappelijk onderbouwd onderwijs wordt gegeven.

Handoplegging
Het toepassen van handoplegging als paranormale of alternatieve geneeswijze is iets wat heel ver terug gaat in de tijd. Sommige methodes zijn al meer dan 5000 jaar oud. In de volkeren waar handoplegging werd toegepast, was dit een dagelijks terugkerend iets en een heel gangbare manier van genezen. De eerste artsen en therapeuten waren priesters, medicijnmannen en sjamanen.

Reiki Master
Als Reiki Master benut je de energie vanuit het universum optimaal. Die energie is zo krachtig, en jouw vermogens om het door te geven ook, dat je op alle holistische niveaus (energetisch, fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel) de bron van de hulpvraag kunt behandelen. Reiki Master worden is een intensief, maar dankbaar proces.

Holistische visie
Als je vanuit een holistische visie werkt, betekent dat niets minder dan dat je naar het allesomvattende kijkt. Holistisch stamt af van het Griekse ‘Holos’, wat staat voor ‘geheel’. Een holistische visie gaat uit van het principe dat alles met elkaar is verbonden. Alles om je heen, alles in jezelf, is energie en energie verbindt. Het geheel is een systeem, en in een systeem is alles met elkaar verbonden.

Zijnsoriëntatie
Zijnsoriëntatie is je samenbrengen met je ware aard, het hebben van een open houding, het aanwezig zijn in het nu: kennis maken met wie je nu werkelijk bent. Zijnsoriëntatie leert je weer te voelen wie je bent, door afscheid te gaan nemen van je patronen en overtuigingen. Deze belemmeren je in je groei naar Zijnsoriëntatie. Je bent van oorsprong vrij en compleet. In je ontwikkeling van geboorte tot nu worden je allerlei patronen en overtuigingen aangeleerd, waardoor je het contact met wie je werkelijk bent kunt verliezen.

Magnetiseren
Energetisch behandelen wordt ook wel magnetiseren genoemd. Het is vorm van alternatieve geneeswijze waarbij de methode handoplegging wordt toegepast. Magnetiseren is niets minder dan het overbrengen van universele energie van de therapeut (de magnetiseur) naar de cliënt.

Spiritueel centrum
In een spiritueel centrum kun je kennismaken met bijvoorbeeld mediteren, diverse workshops volgen maar ook gebeden doen. Bij dat laatste kies je voor een christelijk spiritueel centrum. Een spiritueel centrum is dus een soort wellnesscentrum voor lichaam, ziel en geest.

Magnetisme
Om te begrijpen waarom magnetisme noodzakelijk is voor een gezond leven, is het van belang te weten wat magnetisme nu eigenlijk is. Magnetisme is een natuurkundig verschijnsel dat zich uit in krachtwerking tussen voorwerpen die elkaar aantrekken; een plus- en een minpool. Al in de oudheid is ontdekt dat magnetietkristallen magnetisch zijn. In het oude Griekenland ligt een gebied dat Magnesia heet en daar is magnetisme naar vernoemd.

Holistisch betekenis
Als je zoekt naar de betekenis van holistisch, komen er meestal termen als geheel, allesomvattend en heel naar boven. De letterlijke betekenis is terug te leiden op het Griekse Holos, wat geheel betekent. Holistisch betekent geheel, en het voegt heel veel moois toe als je deze visie gaat uitdragen.

Alternatieve geneeswijzen
Alternatieve geneeswijzen zijn behandelmethodes in de gezondheidszorg waarvoor geen wetenschappelijk bewijs van effectiviteit geleverd is. Dat wil echter niet zeggen dat een alternatieve geneeswijze niet werkt.
Aura

Aura
Een aura is het energieveld waarmee elk mens en ieder levend wezen omgeven is. Een aura is niet direct waarneembaar, maar paranormaal genezers en aura-lezers kunnen een aura zien of voelen. Het is een trillend energieveld, bestaande uit verschillende lagen, die onze innerlijke gesteldheid weergeeft.

Aura kleuren
Iedereen heeft een eigen aura met aura kleuren. Ieder levend wezen is uniek. Alles heeft een aura, een energieveld dat informatie bevat over je persoonlijkheid, je mentale en fysieke gesteldheid, je emoties, je verleden en je spiritualiteit.

Bewustwording
Bewustwording is het inzicht krijgen in wie je bent en in de patronen die de manier waarop je leeft bepalen. Bewustwording is inzicht krijgen in een situatie en vooral in jezelf. Je realiseert je dat iets je helpt, of niet. Je ontdekt dat bepaalde zorgen volslagen nutteloos zijn en dat je juist met andere aan de slag moet.

Depressie
Een depressie ontstaat als gevolg van allerlei verschillende factoren die een biologische, psychische en sociale grondslag hebben. Van alle psychische aandoeningen komt een depressie het meest vaak voor. Ongeacht leeftijd, geslacht, afkomst kan iedereen last hebben van een depressie. Bijna 120% van alle mensen op de hele wereld heeft ooit een depressie gehad!

Depressief
Er zit een belangrijk verschil tussen een dip hebben en depressief zijn. Iedereen zit weleens in een dip. Na een tegenslag of vervelende gebeurtenis voel je je somber en ongelukkig. Gelukkig waait zo’n bui vaak wel weer over. Als je je langdurig neerslachtig blijft voelen, is er misschien sprake van dat je depressief bent.

gangaji
De in 1942 geboren Amerikaanse Merle Antoinette Robertson heeft de spirituele naam Gangaji gekregen. Zij is het vrouwelijke en Amerikaanse gezicht van non-dualiteit. Gangaji staat voor zelfonderzoek. Dit is een belangrijk hulpmiddel op het pad van zelfrealisatie. Vragen als ‘wie ben ik’ en ‘waar is de stilte’ zijn volgens haar belangrijker dan het opnemen van steeds meer kennis of het opdoen van ervaring.

Holistische massage
Een holistische massage kan je helpen lekkerder in je vel te zitten. Een lichaamsmassage draait niet alleen om het wegnemen van pijn of spanningen die je op een bepaalde plek in je lichaam ervaart. Het benadert de mens in z’n geheel, zoals de Griekse term holos aangeeft.

Hooggevoelig
Dit is waar het om draait als je hooggevoelig bent: hooggevoelige mensen ervaren de werkelijkheid veel intenser. Doordat ze wijd open staan voor hun omgeving, komt er meer binnen, en die binnenkomende prikkels worden ook veel diepgaander verwerkt. Daarom is alles voor hooggevoeligen snel te veel. Een hooggevoelig persoon kan dan boos of verdrietig worden, zich terugtrekken of klagen. Anderen vinden vaak dat ze zich aanstellen en hebben geen begrip voor hooggevoelige mensen.

Hoogsensitief
Ben ik hoogsensitief? Mensen die hooggevoelig zijn, krijgen de hele dag door allemaal prikkels binnen. Wanneer ze sociaal contact hebben gehad, zijn er extra veel prikkels binnen gekomen. Vooral wanneer er veel mensen bij elkaar zijn, kan dit bij mensen die hoogsensitief zijn voor problemen zorgen. Ze zijn door al die prikkels snel uitgeput en na afloop is het vaak belangrijk dat ze rust nemen en even alleen zijn.

Hoogsensitief test
Als je wilt weten of je echt hoogsensitief bent, kunt je een test doen om te kijken of je gevoel erover juist is. Op internet vind je heel veel verschillende hoogsensitief testen. Je kunt in een hoogsensitief test vragen verwachten als: zeggen mensen vaak dat je gevoelig bent, heb je snel last van prikkels, raak je gespannen als een situatie ineens verandert, ben je vaker op jezelf gericht, maak je je vaak zorgen, vind je de mening van anderen belangrijk, heb je behoefte aan rust, ben je gevoelig voor stemmingen en sferen, vind je het fijn om je af en toe terug te trekken, wil je graag diepgang in je contacten, hou je meer dan gemiddeld van de natuur, ben je creatief, voel je snel aan hoe de sfeer ergens is?

HSP kenmerken
De afkorting HSP staat voor Hoog Sensitief Persoon. Niet iedereen met HSP kenmerken is hetzelfde, ervaart hetzelfde of beleeft dingen op dezelfde manier, maar zeker is wel dat een HSP bovengemiddeld ontwikkeld is in waarnemen, voelen, zien, horen en ervaren. Als je HSP bent, hoef je je dus niet te herkennen in alle ‘standaard’ HSP kenmerken die er voor onderzocht zijn.

HSP test
Om er achter te komen of je echt HSP bent, kun je een HSP test doen. Er zijn op internet veel verschillende testen te vinden. Als je HSP bent, dan betekent dat dat je hooggevoelig bent. Je zult van jezelf wel weten dat je op bepaalde signalen sterker reageert dan anderen, dat je sneller geraakt bent door bepaalde situaties en dat je snel moe bent door overprikkeling.

Hypersensitief
Een hypersensitief persoon komt vaak over als een verlegen iemand. Ook zijn hypersensitieve personen vaak harde werkers, ze zijn perfectionistisch en steeds op zoek naar een nieuwe uitdaging. Belangrijke en veelvoorkomende kenmerken van een persoon die hypersensitief is zijn onder andere veel dromen, veel fantaseren, meer dan normaal gevoelig voor pijn, licht, geluid, kleur, smaak, temperatuur en bepaalde stoffen, het sneller opmerken van lichaamstaal en onderliggende bedoelingen, snel geëmotioneerd raken door muziek, kunst of bijvoorbeeld een film en snel angstig of schrikachtig zijn.

Hypnotherapie
In het kort gezegd is hypnotherapie een vorm van psychotherapie waarbij hypnose wordt ingezet als hulpmiddel. Bij hypnotherapie heeft de inzet van hypnose een therapeutisch doel. Veel mensen kennen hypnose uit televisie- en theatershows, deze vorm van hypnose heeft niets te maken met de hypnose die wordt ingezet bij hypnotherapie.

Mooji
Mooji werd in 1954 op Jamaica geboren onder de naam Anthony Paul Moo-Young. De naam Mooji is een samentrekking van de Japanse klank ‘mu’ en de Hindi term ‘Ji’. De betekenis van Mooji is ongeveer gelijk aan ‘leegte’.

Psychotherapie
Psychotherapie is een effectieve gespreksbehandelmethode voor mentale stoornissen en problemen. Gesprekken tussen de cliënt(en) en de deskundige hulpverlener staan centraal bij psychotherapie. De cliënt kan een individu, een (echt)paar, een gezin of een groep zijn; kind, volwassene of oudere. De psychotherapie behandelingen zijn kort als het kan en langdurig als dat nodig is, omdat bij sommige ernstige psychische problematiek het belangrijkste effect van de behandeling pas na ongeveer een jaar te merkbaar is.

Spiritualiteit
Religie en spiritualiteit zijn begrippen die dicht bij elkaar liggen. De betekenis ervan is bewustzijn, de menselijke ziel of het menselijk innerlijk zijn. In de breedste zin van het woord heeft spiritualiteit te maken met zaken die gaan over de geest (van het Latijnse spiritus). Bij spiritualiteit ligt de nadruk op persoonlijke en innerlijke ervaring, gebaseerd op het principe van de hoogste werkelijkheid.

Spiritueel ontwaken
Over wat spiritueel ontwaken is bestaan allerlei verschillende theorieën. Je kunt het zien als een proces waarbij je je aandacht intuïtief verlegt van buiten jezelf naar binnen. Bij spiritueel ontwaken negeer je de blokkades waar je tegenaan loopt niet, maar probeer je ze juist op te lossen. Zodat lichaam en geest met elkaar in balans komen en je leert om van jezelf te houden.

Wat is HSP?
HSP betekent letterlijk Hoog Sensitief Persoon. Maar wat is HSP? Als HSP ben je anders dan anderen. Dat is iets dat je altijd al gevoeld hebt. Misschien heb je het nog niet durven accepteren, omdat het lastig is om HSP te zijn. Of je hebt je erbij neergelegd dat je anders bent dan anderen. HSP ontdekken, ontwikkelen en accepteren kan een flinke zoektocht zijn. Er is geen gebruiksaanwijzing voor HSP, want iedere HSP is anders.